Help, ik heb niets met Star Wars!

Hoe kun je toch iets van fantasyfilms begrijpen?

Sinds een aantal jaar kijken mijn twee tienerzoons (nu 15 en 18) fantasyfilms als Star Wars en superheldenfilms. Ik heb een aversie tegen al die elven, orks, magie en tovenaars, maar ik zie dat het de mannen in huis wel iets doet. Hoe kan ik er toch wat van proberen te begrijpen?

Tof dat je de stap maakt om de fantasyliefhebbers in je huis beter te begrijpen. Zet je schrap voor een spoedcursus. In de laatste vijftien jaar is het aantal boeken, films en games met fantasy erin enorm toegenomen. De verfilming van Tolkiens trilogie In de ban van de ring heeft de deur opengezet naar een eindeloze stroom in dit genre. Er zijn een paar hoofdstromingen te ontdekken in de fantasyliteratuur:

De Angelsaksische fantasy

De auteurs van deze boeken zijn bijvoorbeeld Tolkien, Rowling en Lewis. Ze bedachten respectievelijk de wereld van Midden Aarde, Zweinstein en Narnia.

Comic Fantasy (USA)

Je kunt hierbij denken aan de Marvel-verfilmingen van de superhelden uit stripboeken (comics) uit de USA.

Manga en Anime (Japan)

Dit zijn de manga strip uit Japan en de anime (animatiefilms gemaakt naar aanleiding van de manga strips). Deze fantasy heeft vaak links met het shintoïsme en het Boeddhisme.

Star Wars

En dan is er natuurlijk nog veel meer te noemen, zoals het Star Wars-imperium. De verhalen van George Lucas over robots, jedi’s en rebellen verweven sciencefiction met het fantasygenre.

De Angelsaksische auteurs Lewis, Tolkien en Rowling geven aan vanuit hun christelijke geloof inspiratie te hebben ontvangen voor het schrijven van de boeken. Niet iedereen tapt uit dit vaatje; denk bijvoorbeeld aan de zogenaamde horro-fantasy over geesten en vampiers, waarbij het slechte wordt voorgeschoteld als goed, interessant en inspirerend.

Tips en vragen

• C.S. Lewis stelde ooit: ‘Since it is so likely that children will meet cruel enemies, let them at least have heard of brave knights and heroic courage.’ Wat zou hij hiermee bedoeld hebben, denk je?
• Welke plaats hebben de fantasy-films in het leven van jouw jongens, denk je? Welke films kijken ze precies?
• Wat is het effect? Slapen ze minder goed door de films? Hebben ze last van vervelende dromen? Of stimuleert het de mannen om in het echte leven te werken aan een betere wereld?
• Probeer eens met je zoons een Narnia-film te kijken als ‘instap-film’, en praat eens door over de rol die de leeuw Aslan inneemt in de films. Welke vergelijkingen naar het christelijk geloof zitten er in de film?
• Een beroemde uitspraak uit Star Wars is: ‘May the Force be with you’. Wat zou de bedenker van Star Wars, George Lucas, met deze uitspraak hebben bedoeld?
• Hoe kun je (geestelijk) onderscheidingsvermogen stimuleren bij je jongens? Hebben ze door naar welke fantasy-varianten ze kijken? Zou het nog wat uitmaken of je kijkt naar bijvoorbeeld een donkere anime-film of naar de orks en tovenaars van Tolkien?
• In welke films zijn goed en kwaad twee aparte dingen, en in welke series of verhalen krijg je sympathie voor de slechterik? Kunnen je zonen dit onderscheiden?

 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons