Heldhaftige imam redt meer dan 200 christenen bij aanslag

‘De vrouwen verstopte ik in mijn huis, de mannen in de moskee’

in Christelijk Nieuws
Geweld in Nigeria

Een imam in Nigeria heeft afgelopen weekend zijn eigen leven op het spel gezet, toen hij honderden christenen verborg in de moskee en zijn huis. Daarmee heeft hij een massamoord voorkomen.

Volgens de BBC zag de man families in wilde paniek zijn dorp inrennen. Ze kwamen uit een naburig dorp – een overwegend christelijke gemeenschap. De islamitische geestelijke twijfelde geen moment en bood de in totaal 262 mannen, vrouwen en kinderen een schuilplaats. “De vrouwen verstopte ik in mijn eigen huis, de mannen nam ik mee naar de moskee.”

Een uur eerder waren zo’n 300 gewapende mannen – vermoedelijk veeherders en overwegend moslim – het christelijke buurdorp binnengevallen. Ze schoten om zich heen en staken de huizen in brand. Een van de dorpsbewoners vertelt dat eerst een dorp vóór hen aangevallen werd, waardoor ze tijd hadden om naar de beveiligingspost te vluchten. “Maar toen begonnen ze de post te beschieten. We renden alle kanten op, zelfs het beveiligingspersoneel sloeg op de vlucht.”

Religieuze achtergrond

De aanval is onderdeel van jarenlange spanningen en golven van geweld in de centrale regio van Nigeria. Boeren en nomadische veeherders botsen hier vaak als het gaat om de toegang tot land en weidegronden. Maar de spanning heeft ook een religieuze en etnische achtergrond: de herders zijn meestal moslim en horen bij de Fulani-stam, terwijl de boeren vaak christen zijn met een andere etnische achtergrond. Alleen al in 2018 zijn hierdoor 600 christenen om het leven gekomen Open Doors Amerika.

(Tekst loopt door onder afbeelding)

Fulani Nigeria
De familieleden van deze man werden gedood tijdens de aanval door Fulani-herders. (ANP)

Meer dan logisch

Misschien was dit dodental nog veel hoger geweest als de imam niet tussenbeide was gekomen. Toen de militanten hoorden dat de dorpelingen naar de moskee waren gevlucht, eisten ze dat de imam de christenen naar buiten bracht. Hij weigerde en smeekte de herders om de moskee niet in brand te steken. Tot zijn eigen verbazing vertrokken ze, maar staken ze wel twee nabijgelegen kerken in brand.

Tegenover de media legt de imam uit dat hij het meer dan logisch vond om de dorpelingen te helpen. Precies deze moskee is namelijk gebouwd op grond dat de christenen meer dan veertig jaar geleden geschonken hebben. De vluchtelingen verbleven nog vijf dagen onder de bescherming van de imam, voordat ze naar een opvangkamp vertrokken.

Een van de vernielde kerken. (ANP)

Hoofdbeeld: Een beveiliger bij een uitgebrande auto in een van de dorpen. (ANP)

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons