Friese kerken nu ook online te bekijken

Foto's en video's van kerken bij elkaar op één site

in Christelijk Nieuws

Wie dol is op Friese kerken, heeft geluk. Vanaf nu is het mogelijk om op een nieuwe website 137 kerken van binnen én buiten te bekijken. Dat meldt Hetgoedeleven.com

De nieuwe website een initiatief van de Stichting Erfgoed en Publiek van de Provincie Friesland. Aanleiding hiervoor is een motie die door de Friese Provinciale Staten werd aangenomen, waarin stond dat middeleeuwse Friese kerken ook digitaal te vinden moeten zijn.

Middeleeuws

Op de site zijn allerlei voornamelijk middeleeuwse kerken verzameld, voorzien van achtergrondinformatie en foto’s (en waar het kan video's) van het in- en exterieur. De kerken hebben allemaal een eigen inlognaam zodat ze de informatie zelf kunnen beheren en zo nodig aanvullen. Ook komt er binnenkort nog een voorlichtingsbijeenkomst van Stichting Erfgoed en Publiek.

Maar wat dan als je in Friesland aan het wandelen bent en langs zo’n mooie oude kerk komt? Ook daar is een oplossing voor. Bij de kerken zijn namelijk bordjes geplaatst met een QR-code. Die kan met de mobiele telefoon gescand worden via een speciale app. Vervolgens verschijnt de Friese kerkwebsite met de informatie over de kerk.

Beeld: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons