Film Believer wil gesprek voeren over homoseksualiteit

‘Ieder mens is kostbaar in Gods ogen’

in Mediatips

Deze zomer zendt de Evangelische Omroep de film Believer uit. Met de keuze voor deze film sluit de EO aan bij de verklaring van Nederlandse kerken uit 2011, waarin het geweld tegen homoseksuelen scherp veroordeeld wordt en veiligheid voor homo’s, ook in kerken, centraal staat.

“Het is eigenlijk te verschrikkelijk voor woorden als jongeren zich onveilig voelen in hun kerk, zeker als je weet wat de gevolgen zijn,” zegt EO-directeur Arjan Lock. “Bij ons allemaal ligt een verantwoordelijkheid om dit te veranderen. Met de film Believer wil de EO een bijdrage leveren aan het gesprek hierover. Niet alleen in kerken, maar ook in moskeeën of andere religieuze gemeenschappen.”

Verklaring

De film Believer – die eerder dit jaar in première ging op de Amerikaanse zender HBO – is onderdeel van een bredere programmering op NPO3 deze zomer, rond het thema ‘Dat vinden wij niet raar, dat vinden wij alleen maar heel bijzonder’. Met de keuze voor de film Believer sluit de EO aan bij de verklaring van Nederlandse kerken uit 2011, waarin het geweld tegen homoseksuelen scherp veroordeeld wordt en veiligheid voor homo’s, ook in kerken, centraal staat. In deze tekst stond te lezen: ‘We denken niet in alle opzichten gelijk over homoseksualiteit, maar we zijn één in het geloof dat de mens geschapen is naar het beeld van God en kostbaar is in Zijn ogen. Daarom moeten mensen waardig met elkaar omgaan en is geweld tegen homoseksuelen, in welk opzicht dan ook, uit den boze.’

LoveLoud

In de film Believer zien we hoofdrolspeler Dan Reynolds, die zich zorgen maakt over het hoge aantal suïcidegevallen onder jonge homo’s met een religieuze achtergrond. Dit moet veranderen, vindt hij. Dan Reynolds is zanger van Imagine Dragons en lid van de Mormoonse kerk. Reynolds is bezorgd over de manier waarop zijn kerk met homoseksualiteit omgaat, en besluit dat het tijd is voor verandering. Hij vraagt Tyler Glenn, de leadzanger van Neon Trees, om met hem samen te werken. Tyler Glenn was lid van de Mormonen en is zelf homo. De twee mannen willen met muziek en gesproken woord de dialoog openen tussen de kerk en de leden van de LHBT-gemeenschap. Om dit te bereiken, starten zij het Festival LoveLoud in Salt Lake City.

Filmmaker Argott volgt hen en laat zien hoe het festival ondanks de minimale middelen tot stand komt. Een concert van Imagine Dragons is meestal meteen uitverkocht. Nu heeft het meer voeten in aarde voor de kaartverkoop van LoveLoud een vlucht neemt.

Eye-opener

Tom Mikkers, programmamaker bij de EO, heeft de film Believer al gezien. “Het is een prachtige film die mij hoop geeft. Want het gaat over mensen die LoveLoud als motto hebben en echt iets voor anderen willen betekenen. Dichter bij dat ene gebod om elkaar lief te hebben, kun je bijna niet komen. Deze film herinnert mij eraan dat kinderen en jongeren altijd meeluisteren als volwassenen elkaar voor rotte vis uitmaken. En minderjarigen laten zich door woorden van volwassenen leiden. Gelukkig ook in positieve zin. Als er één volwassene is die een homoseksuele jongere echt steunt, vermindert de kans dat deze jongere zelfmoord pleegt met dertig procent. Ik hoop dat deze film voor mensen in kerken een eye-opener is. Dat ze zich realiseren dat een te hard oordeel over homoseksualiteit kwetsbare jongeren tot wanhoop drijft, met zelfmoord als uiterste consequentie.”

Believer, zaterdag 4 augustus, 22.45 uur, NPO 3

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons