'Die ene patiënt zal ik nooit meer vergeten'

Wat er gebeurde met de patiënt achter in het vliegtuig van bushpiloot Pieter van Dijk

in Mediatips

Bushpiloot Pieter van Dijk maakt heftige dingen mee tijdens zijn medische vluchten voor de MAF op Papoea. Sommige incidenten maken zo veel indruk, dat hij ze nooit meer vergeet. “Ik hoorde het allemaal achter me in het vliegtuig gebeuren.”

Daar waar anderen niet kunnen of durven komen, bieden bushpiloten als Pieter de helpende hand om ambulancevluchten uit te voeren, te helpen bij vaccinatieprogramma’s en hulp te bieden bij bijvoorbeeld natuurrampen en hongersnood. Ze doen hun best om hulp te bieden, al loopt dat soms anders af dan je zou willen. "We hebben vaker te maken met leven en dood, maar zeker de eerste keer hakt dat er stevig in," vertelt Pieter. Hij werd ingeschakeld om een jonge moeder met spoed naar het ziekenhuis te vliegen. "De vrouw had net een kindje gebaard, alleen de nageboorte was er niet uitgekomen. Ze had een prachtige donkere huid, maar nu zag ze inmiddels al groengrijs. Het zag er niet goed uit."

Vliegensvlug naar het ziekenhuis

Zo snel als hij kon, vloog Pieter de vrouw richting het ziekenhuis. "De 'verpleegkundige' uit het dorp die mee was, gaf haar de hele tijd pijnprikkels om haar erbij te houden. Dat deed ze door de hand van de patiënt helemaal naar achter te buigen. Dan schrok ze weer even wakker. Dat hoor je dan allemaal achter je gebeuren. Pfff, dat gaat je niet in de kouwe kleren zitten," vertelt Pieter. "Ik had voorrang gevraagd bij de verkeerstoren om in een rechte lijn naar het vliegveld te mogen vliegen en deed er alles aan om zo snel mogelijk bij de ambulance te zijn. Toen ik haar daar afleverde, leefde ze nog, maar later bleek dat ze onderweg in de ambulance helaas toch was overleden.”

Bushpiloten

Het werk van Pieter en twee van zijn collega's is deze zomer te volgen in de docuserie Bushpiloten, elke zaterdag om 18.55 uur op NPO 2.

Tekst: Matthijs Bats

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons