Christenen bidden voor regen

Gortdroge periode blijft aanhouden

We hebben te maken met de grootste droogte van deze eeuw. Het wordt dit jaar zelfs droger dan in het recordjaar 1976. In veel kerken in Overijssel wordt daarom gebeden voor regen, meldt RTV-Oost: "Hoe meer naar het oosten, hoe droger, hoe meer er wordt gebeden om regen," zegt Mink de Vries van het Platform voor Kerken in Overijssel.

De Vries ging twee weken geleden zelf voor in gebed in Hasselt: "Toen heb ik ook voor regen gebeden." Hij vreest voor de mais: "Die is op veel plaatsen al opgegeven."

Social media

Ook op social media roepen christenen elkaar op om te bidden voor regen. “Laten we gaan bidden voor regen. Het komt niet goed zo. Bid met me mee,” schrijft Jacqueline op Facebook. “Mooie oproep,” reageert Ronny. "Onze God is de God van hemel en aarde, tot Wie anders zouden we heengaan?”
Maar niet iedereen is het eens met deze oproep. Ahjo reageert: “Wie zijn wij dat wij gaan bepalen of het moet regenen? De seizoenen heeft de Here bepaald. Kijk naar de vogels, ze maaien niet en oogsten niet. Toch voedt onze Hemelse Vader hen. Hoeveel temeer zal Hij voor Zijn meesterwerk zorgen? De Almachtige weet wat wij nodig hebben. Vertrouw daarop!”

Regengebed

Ook moslims in Nederland zouden vrijdag massaal moeten bidden voor regen. Die oproep doet de Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN) aan alle voorzitters en imams van moskeeën in ons land, schrijft het AD. In Marokko, waar het vaker droog is, wordt wel vaker bij droogte een regengebed gehouden, maar in Nederland zou dit de eerste keer zijn. Tijdens zo’n regengebed in de moskeeën, het zogeheten salat al-istisqa, richten moslims zich in een gezamenlijk gebed tot Allah om hem om regen te vragen tegen de droogte. Volgens woordvoerder Saïd Bouharrou van de RMMN is dat niet meer dan logisch, gezien de weersomstandigheden in Nederland.

Klimaatverandering

Klaas van der Kamp, classispredikant voor Overijssel van de Protestantse Kerk Nederland, heeft van verschillende collega’s gehoord dat ze de droogte komende zondag benoemen in de kerk, bijvoorbeeld in de preek of tijdens de voorbede. “In onze regio werken veel mensen in de landbouw. Er zijn agrariërs die nu al weten dat het dit jaar financieel krap zal zijn of dat ze verlies gaan lijden. Niet alleen op de hoge gronden zoals Overijssel en Gelderland, ook in Flevoland hebben boeren het zwaar.
Maar het onderwerp leeft bij meer mensen dan alleen de boeren. De hitte is ook een probleem voor de zieken en zwakken. Er zijn mensen die vrezen voor hun leven. Als je al ziek bent, kan de hoge temperatuur erbij te veel worden. En er zijn mensen die zich zorgen maken over de klimaatverandering. Hoewel het voor de mensen die op vakantie zijn in eigen land juist lekker is om goed weer te hebben.”

Geschreven door:

Miriam Duijf

Redacteur

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons