‘Campingevangelisatie veranderde mijn leven’

God beantwoordde de belangrijkste vraag van Raoul

in Geloven

Evangeliseren op campings zinloos? Niet voor Raoul Beldman (23). Vijf jaar geleden veranderde een gesprek op de camping zijn leven totaal.

Voor kinderen was er nooit zo veel te doen op de camping in Beerze, Overijssel, waar Raoul al sinds zijn peutertijd kwam. De activiteiten díe er waren, werden georganiseerd door een campingevangelisatieteam. Raoul deed er elk jaar aan mee – de liedjes die hij leerde, kent hij nog steeds en hij vond het prima dat er over het geloof gepraat werd. Maar het deed hem weinig.

“Vanaf mijn 11e mocht ik meedoen met de thema-avonden, waar over een bepaald onderwerp werd gepraat. Daar werd ook over God gesproken.”

‘Hoe krijg ik contact met God?’

“Ik vond het geloof nogal lastig,” vervolgt Raoul. “Ik kon God niet vastpakken. Wat moet je met Hem als je Hem niet ziet en als Hij niet antwoordt? Je wilt iets kunnen vastpakken, waardoor te zien is dat Hij bestaat. Hoe kon ik anders met Hem in contact komen? Maar het bleef stil.”

Gods liefde ervaren

Toen hij 18 was, sprak Raoul op de camping met een dominee. Het ging over de heilige Geest. “Op een gegeven ogenblik voelde ik een bepaalde aanwezigheid. Er kwam een gevoel van liefde in mij boven en ik wist: dit is God. Dat was het moment waarop de knop omging.”

Voor God leven

“Na de vakantie – ik had mij toen nog niet echt bekeerd – kreeg ik verkering met een teamlid van het evangelisatieteam. Toen de zomer voorbij was, ging ik elke zondag met haar mee naar de kerk. Dat vond ik eigenlijk wel interessant en het deed mij ook wel wat. Toen die verkering uitging, ben ik in mijn woonplaats naar de kerk gegaan, en daar ben ik nooit meer weggegaan. Ik wilde mij laten dopen en had het verlangen voor God te leven. In deze kerk heb ik ook belijdenis gedaan.”

De stem van God

Raoul Beldman

Na zijn bekering kwam Raoul nog steeds als gast op dezelfde camping in Beerze. “Maar elke keer voelde ik de druk – of was het meer een roep? – om mee te doen met het evangelisatieteam.” Anderen raadden hem aan op een camping mee te werken waar niemand hem zou kennen. Toch was de roep die hij in Beerze ervoer, sterker. “Ik kon nu immers mijn ongelovige vrienden op de camping over God vertellen.”

De eerste keer dat Raoul daar als teamlid meewerkte – deze zomer wordt het de derde keer –, vond hij spannend: “Wat zou mijn plek in het team zijn, en wat zouden mijn vrienden ervan vinden dat ik nu mee evangeliseerde? Maar ze pakten het goed op en vonden het heel gaaf dat ik dit deed.”

Het nut van campingevangelisatie

Uit eigen ervaring weet Raoul hoe belangrijk campingevangelisatie is. “Soms lijkt het of evangelisatie geen effect heeft,” zegt hij, “maar het is natuurlijk een momentopname. Het is zo belangrijk te laten zien wie God is, ook al vraag je je soms af waarom. Wat je ook tegen een vakantiegast zegt, het kan zijn dat diegene achteraf ziet dat juist daardoor bij hem of haar de knop om ging.”

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons