Amerikaanse dominee vrijgelaten uit Turkse gevangenis

Verenigde Staten eisen volledige vrijlating

in Christelijk Nieuws

Na bijna twee jaar ten onrechte in een Turkse gevangenis te hebben vastgezeten, kwam dominee Andrew Brunson gisteren vrij. Dat melden diverse media. Hij heeft wel huisarrest. De VS dreigt Turkije met sancties als Brunson niet helemaal wordt vrijgelaten.

Op 7 oktober 2016 werd Brunson – die al ruim twintig jaar voorganger is van een protestantse kerk in Turkije – op het Ministerie van Binnenlandse Zaken ontboden. De Turkse overheid gaf aan over zijn visum te willen spreken. Hij werd echter gevangengenomen op verdenking lid te zijn van een terroristische organisatie. Brunson heeft dat altijd met kracht ontkend.

Mislukte Turkse couppoging

Het Amerikaanse Centrum voor Recht en Gerechtigheid – dat zijn belangen behartigt – liet na de arrestatie weten ervan uit te gaan dat de gevangenneming te maken zou kunnen hebben met de mislukte couppoging in Turkije.

Uit de Turkse gevangenis

Gisteren bepaalde een Turkse rechtbank dat Brunson de gevangenis in Keklar mag verlaten. Voorwaarde is wel dat hij in Turkije blijft en zijn huis niet verlaat. Volgens Christianity Today vindt de rechtbank dat huisarrest voor Brunson een doelmatige vorm van gevangenschap zou zijn. De predikant heeft een zwakke gezondheid.

Invloed van Donald Trump

Volgens Jay Sekulow, hoofd van het Amerikaanse Center for Law and Justice, speelde president Donald Trump een cruciale rol bij deze gedeeltelijke vrijlating. Sekulow twitterde uit te zien naar de volledige vrijlating van deze voorganger. Ook roept hij op tot gebed voor Brunson en zijn familie.

VS voert de druk op

Omdat de Verenigde Staten niet tevreden zijn met de gedeeltelijke vrijlating van Brunson, dreigen zij serieuze sancties tegen Turkije te nemen, die pas zullen stoppen als deze predikant volledig vrij is.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons