6 museumtips voor deze zomer

Wat gaan we doen? Naar het museum!

De zomervakantie staat voor de deur. Wat te doen in deze periode van rust? Naar het museum natuurlijk! Visie zet een aantal mooie tentoonstellingen op een rij. 

1. Wayne Thiebaud - Museum Voorlinden
Als u dol bent op zoet en gebak, is deze expositie voor u gemaakt. In het Wassenaarse Museum Voorlinden zijn de hele zomer schilderijen te zien van de Amerikaanse schilder Wayne Thiebaud (1920). Gedurende zijn carrière schilderde hij talloze taarten en gebakssoorten, maar ook ijsjes en hotdogs. Hij doet dat zo realistisch dat je zin krijgt in eten. Thiebaud maakte vanaf 1961 zo’n zestig schilderijen. En hij is nog niet klaar: de inmiddels 97-jarige schilder pakt nog elke dag zijn schilderskwast.

Te zien tot en met 16 september, Voorlinden.nl 

2. Jan Taminiau / Reflections – Centraal Museum Utrecht
De koningsblauwe japon met kant, inclusief een prachtige cape: iedereen herinnert zich nog de inhuldigingsjurk van koningin Máxima. De naam van de ontwerper van de jurk, Jan Taminiau, is inmiddels niet meer uit modeminnend Nederland weg te denken. Zeker nu hij een van de favoriete ontwerpers van de koningin is. Extra leuk is dat de inhuldigingsjurk en andere ontwerpen van Taminiau, al dan niet gedragen door Máxima, te zien zijn in het Centraal Museum Utrecht. In een bijbe- horende audiotour legt de ontwerper uit hoe zijn werken tot stand komen. Je kunt de jurken van dichtbij bekijken en de pailletten zien glinsteren. Let op: het is aan te raden vooraf online een kaartje te kopen.

Te zien tot en met 26 augustus, Centraalmuseum.nl 

3. Iran, bakermat van de samenleving - Drents Museum
De tentoonstelling ‘Iran, bakermat vande samenleving’ is geknipt voor mensen die van de oosterse cultuur houden. Bovendien is bij deze expositie een speciale familieroute beschikbaar. Op de archeologische tentoonstelling worden tweehonderd unieke vondsten (veel is nog nooit in Nederland te zien geweest) uit Iran getoond, zoals gouden drinkbekers, sieraden, bronzen wapens, kleitabletten beschreven met spijkerschrift en sierlijk beschilderd aardewerk. Een heleboel bijzonders dus. Of zoals museum het zelf zegt: je waant je op een ‘sprookjesachtige bazaar in Isfahan’.

Te zien tot en met 18 november, Drentsmuseum.nl 

4. Jasper Krabbé / Japanese Paintings - Museum de Fundatie
Schilderijen geïnspireerd door Japan: ze zijn nu te zien in Museum de Fundatie in Zwolle. De schilder is Jasper Krabbé, zoon van Jeroen en presentator van tv- programma Het geheim van de meester.

Te zien tot en met 2 september, Museumdefundatie.nl 

5. Art Nouveau in Nederland - Gemeentemuseum Den Haag
Rond 1900 ontstaat er een nieuwe kunststroming, genaamd art nouveau. Deze kunst wil de samenleving vernieuwen en verrijken. Ook in Nederland wint deze stroming aan populariteit. Het Gemeentemuseum Den Haag zet de mooiste voorwerpen op een rij.

Te zien tot en met 28 oktober, Gemeentemuseum.nl 

6. 'Help, de keizer komt!' - Kasteel Amerongen
In 1918, dit jaar honderd jaar geleden, vluchtte de Duitse keizer Wilhelm na de Eerste Wereldoorlog naar Kasteel Amerongen. De nieuwe rondleiding ‘Help, de keizer komt!’ leert je alles over deze roerige historische periode.

Te zien tot en met 2 december, Kasteelamerongen.nl 

Beeld: Centraal Museum Utrecht

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons