1e Nederlandse Tourwinnaar Jan Janssen in 'Alles is koers'

Donderdag, 20.30 uur, NPO 2

in Mediatips

Vijftig jaar geleden won Jan Janssen als eerste Nederlander ooit het eindklassement van de Tour de France. In 1968 veroverde hij de gele trui in de allerlaatste etappe: een tijdrit. In de documentaire Alles is koers (MAX) maken we nader kennis met de mens achter het wielerfenomeen. 

Voor de documentaire mocht filmmaakster Ariane Greep materiaal uit het privéarchief van Janssen gebruiken. We zien fragmenten uit Super8-kleurenfilms uit de Tour. Ook zijn wereldkampioenschap uit 1964 herleeft aan de hand van oude beelden en we zien hoe hij met zijn vrouw Cora op reis is. De film neemt ons mee naar Nootdorp, waar zijn wieg stond, en toont een ontroerde Janssen tijdens de mis op eerste paasdag.

Chemokuren

Op 78-jarige leeftijd wordt Jan Janssen nog overal gevraagd om te spreken over zijn wielercarrière en zijn historische overwinning in juli ‘68. Maar vier jaar geleden kreeg zijn leven een wending. Er werd lymfklierkanker bij Janssen geconstateerd, waarna hij chemokuren moest ondergaan. Inmiddels is hij helemaal genezen.

'Gele trui niet mijn grootste zegen'

De ziekte heeft Janssen meer inzicht gegeven in zijn leven. Hij was altijd de nietsontziende, onverzettelijke wielrenner, die door zijn wilskracht aan de top kwam. Nu beseft hij dat de gele trui die hij vijftig jaar geleden veroverde, niet zijn grootste zegen is.

Alles is koers

Donderdag 5 juli, 20.30 uur, NPO 2 

Op de foto: Jan Janssen (links) met die andere Nederlandse Tourwinnaar, Joop Zoetemelk. 
Beeld: ANP/Marcel van Hoorn

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons