Zorgt 'geluidstestdag' voor minder overlast in Amsterdam?

Open Huis, woensdag, 14.00 uur, NPO Radio 5

Een concert is vaak een feest voor de bezoekers, maar wat vinden de omwonenden ervan? In het radioprogramma Open Huis (EO) praat Tom Herlaar met Berend Temme. Hij is als adviseur betrokken bij een geluidstestdag van de gemeente Amsterdam om de overlast te beperken. 

Onze hoofdstad heeft veel ervaring met grote evenementen, maar ook met klachten van omwonenden. Een populaire feestlocatie is het Amsterdamse Bos, waar vanmiddag een 'geluidstestdag' plaatsvindt. Berend Temme is adviseur bij het Stedelijk Evenementenbureau van de gemeente Amsterdam. Hij vertelt over het nieuwe beleid van de gemeente. Om overlast te beperken, moeten organisatoren de beste technieken inzetten die beschikbaar zijn. Temme legt uit hoe dat vanmiddag gemeten zal worden. 

Wat doet Vierdaagse met cholesterolgehalte?

We horen het vaak: een hoog cholesterolgehalte is ongezond. Het vergroot de kans op hart- en vaatziekten. Nu gebruiken meer dan anderhalf miljoen Nederlanders statine, een medicijn om de aanmaak van cholesterol te remmen. Maar wat gebeurt er als je dit gebruikt terwijl je veel gaat sporten? Promovendus Eline Allard van Radboud UMC vertelt hoe dit onderzocht wordt tijdens de Vierdaagse van Nijmegen, die op 17 juli van start gaat.

Open Huis

Woensdag 20 juni, 14.00 uur, NPO Radio 5 
Presentatie: Tom Herlaar

Beeld: Shutterstock 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons