Zo ga je om met langdurige werkloosheid

3 tips om een werkloosheidsdepressie te voorkomen

Hoe langer je werkloos bent, des te hopelozer lijkt het te zijn. Je wordt ouder, het gat op je CV wordt alleen maar groter, misschien verlopen bepaalde kwalificaties doordat je te lang geen werk hebt in de branche waarin je werkte… En steeds vaker vraag je je af: ‘Maak ik überhaupt nog kans op werk?’

Met deze drie tips voorkom je een werkloosheidsdespressie en zorg je ervoor dat je wel degelijk kans blijft maken om weer terug te keren op de arbeidsmarkt:

1. Blijf hoopvol en actiegericht

Hoop doet leven! En juist hoop voorkomt dat je somber wordt, of dat je gaat navelstaren. Eerlijk is eerlijk, het is makkelijker om hoop te houden als je nog maar net werkloos bent. Toch is je hoop behouden nóg belangrijker als het al maanden of zelfs jaren duurt.

Hoe geweldig is het dan dat we onze hoop bij God kunnen vinden. Hij is de Ene, almachtige God, die heel veel van je houdt en die jouw leven in Zijn handen heeft: dat besef geeft kracht en moed. Bid en blijf bidden. Geef het niet op! Geef niet toe aan moedeloosheid, maar blijf gericht op Hem. Want vanuit het feit dat je weet dat je zijn geliefde kind bent – en dat je dus niet je identiteit hoeft te zoeken in je werk – zul je actief blijven.

Je hebt dan misschien geen betaald werk, maar er is genoeg werk te doen. Misschien heb je nu eindelijk tijd voor iets wat al heel lang op je verlanglijstje stond om te doen. Misschien ontmoet je iemand die hulp nodig heeft wat jij hem of haar kunt bieden. Misschien wil je een nieuwe opleiding doen en jezelf (in een andere richting) ontwikkelen…

Wat geeft jou hoop? En hoe blijf je actiegericht?

2. Houd je netwerk bij

Juist nu is je netwerk van groot belang. Ook al heb je de neiging om je af te zonderen, doe het niet! Zoek mensen op. Niet alleen om uit die depressie te blijven, maar ook omdat het goed is als mensen weten dat je op zoek bent naar werk. Veel vacatures worden namelijk ingevuld door ‘bekenden van bekenden’, want die kunnen een goed woordje voor je doen.

Dus: werk je Linked-In profiel bij, zorg dat je naar (branche gerelateerde) netwerkborrels gaat en wees vooral niet bang om te zeggen dat je werkzoekend bent. Dat voelt misschien in eerste instantie ongemakkelijk, omdat het nou eenmaal leuker is om te vertellen welk werk je doet. Maar hoe kunnen mensen anders weten dat je beschikbaar bent voor werk?

Voor de goede orde: houd je netwerk niet alleen bij omdat jij iets van die ander wilt hebben (namelijk werk), maar zorg ervoor dat je werkelijk betrokken bent bij degene met wie je praat. Wees bereid om iets aan die ander te geven. Je hebt dan misschien geen betaald werk, maar dat wil niet zeggen dat je ineens niets meer kunt…

Op welke manier hou jij je netwerk bij? En wat zou jij aan een ander kunnen geven?

3. Blijf je hersenen gebruiken

Hersenen zijn spieren: als je ze niet gebruikt, dan worden ze slap. Als je ze blijft gebruiken en ervoor zorgt dat ze dingen moeten verwerken, dan ontwikkelen ze zich. Dus: net zoals het belangrijk is om te blijven sporten om depressie en somberheid te voorkomen, is het ook van belang dat je je hersenen blijft kraken. Op welke manier zou jij dat het liefste doen?

Je kunt er natuurlijk achter komen dat je, door je werkloosheid nu, eigenlijk wel een carrièreswitch zou willen maken. Ga dat dan onderzoeken en bekijk wat je ervoor nodig hebt om die switch te kunnen maken. En als je in dezelfde branche terug zou willen keren, zoek dan hoe je jezelf meer in die hoek kunt ontwikkelen. Doe een cursus, een training, een verdiepende opleiding of ga een tijdje vrijwilligerswerk doen. Juist nu heb je daar de tijd voor!

En als je vervolgens in een sollicitatiegesprek moet aangeven wat je hebt gedaan in je tijd zonder betaald werk, dan komt het een stuk beter over dat je in beweging bent gebleven. Beter dan dat je met een zak chips op de bank hebt gezeten…

Wat kun jij vandaag doen om je hersenen scherp te houden?

Beeld: Shutterstock

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons