WK Voetbal in Rusland: 'Het is wél erg dat we er niet bij zijn!'

Aftrap Rusland - Saoedi-Arabië: donderdag, 17.00 uur, NPO 1

In Rusland gaat vandaag het WK Voetbal van start. De liefhebbers kunnen hun hart ophalen als Messi, Ronaldo en Neymar hun kunsten vertonen. Maar aan het begin van het toernooi knaagt het toch weer even dat we niet meedoen. Hoe dan ook, Rusland en Saoedi-Arabië trappen vanmiddag om vijf uur af. Voor Oranje komen er 'vanzelf' betere tijden.

Na de openingsceremonie in het Olympisch Stadion Loezniki zal gastland Rusland het toernooi openen met een poulewedstrijd tegen Saoedi-Arabië. De liefhebbers zullen het toernooi volgen, maar slechts weinig landgenoten zullen dagelijks het uitgeknipte speelschema op hun koelkast bijwerken. Oud-international Pierre van Hooijdonk, analyst bij de NOS, kan zich dan ook niet vinden in de opmerking van voetbaljournalist Hugo Borst, die onlangs opmerkte dat het wel een keer goed was, zo'n WK zonder versierde straten in het hele land.

'We missen de spanning rond Oranje'

"Natuurlijk is dat juist helemaal niet goed," reageert Van Hooijdonk enigszins geërgerd. "Je mist nu toch de spanning en kunt nu niet kijken welke tegenstanders Oranje in een volgende ronde tegen had kunnen komen. Nu zitten we veel zakelijker te kijken naar de wedstrijden die gespeeld worden." Ook collega Rafael van der Vaart, net als Van Hooijdonk oud-international en NOS-analyst, vindt het 'dramatisch' dat 'we' er niet bij zijn, al realiseert hij zich dat hij in zijn eigen tijd bij Oranje ook nooit een WK heeft meegemaakt. "En sinds ik weg ben, lukt er helemaal niets meer bij het Nederlands Elftal. Overal waar ik mijn hielen licht, gaat het al snel mis," zegt hij lachend. "Wat heeft Oranje nog gepresteerd na mijn vertrek? En mijn oude club HSV is nu voor het eerst uit de Bundesliga gedegradeerd. Zonder mij komt een team al snel in een vrije val terecht."

Rafael van der Vaart: elk team waar ik vertrek, komt in een vrije val terecht

Wie wordt er wereldkampioen voetbal?

Een echte favoriet heeft Van der Vaart niet. "Bij Frankrijk lopen met Antoine Griezmann, Kylian Mbappé en Paul Pogba een paar grote namen rond. Als zij het op hun heupen krijgen, is dat land zeker een van de kanshebbers. Maar voor elk land geldt, dat alles dan precies op zijn plek moet vallen. "Voor Portugal, dat twee jaar geleden voor een verrassing op het EK zorgde, zit dat er niet in. Zelf volg ik Spanje met wat meer belangstelling, omdat ik zelf half Spaans ben. Maar ik hoop vooral op mooi voetbal en veel goals." 

'Neymar wil iets rechtzetten'

"Een stuk of acht landen maken kans," weet Van Hooijdonk. "Brazilië is daar zeker bij. Vier jaar geleden werd het WK in zijn land gespeeld. Ik denk dat de druk hem parten speelde, waardoor hij de verwachtingen niet waar kon maken. Hij wil zeker iets rechtzetten." Arno Vermeulen, chef voetbal bij de NOS en zelf als commentator in Rusland aanwezig, denkt dat Nederland ook snel weer ver kan komen op een toernooi. "Als we er maar komen, en dat kan heel snel weer gebeuren. De ontwikkelingen in de voetbalwereld volgen elkaar soms heel snel op."

Tekst loopt door onder afbeelding.

'Nederlands Elftal kan snel aansluiting vinden'

"Het is zelden zo dat je lichtjaren achter ligt op de concurrentie, of een enorme voorsprong hebt," licht hij toe. "We hebben een lichte achterstand en kunnen – in wielertermen – zo weer aansluiting vinden bij het peloton. De crisis is niet zo diep als sommige mensen denken. Er wordt gezegd dat we een minder goede generatie hebben, maar we hadden met dit Nederlands Elftal zeker een goed figuur kunnen slaan op dit WK. "

Eredivisie

"Je kunt niet zeggen dat we helemaal geen problemen hebben. Het verloop in de Nederlandse comptitie is groot," analyseert Vermeulen. "Spelers vertekken heel jong naar het buitenland, waardoor het niveau van onze Eredivisie terugloopt. Het gat met de grote landen wordt wel heel groot. Je hebt in Oranje nu eenmaal spelers nodig die in de Champions League spelen, omdat zij iets extra's kunnen brengen in het interlandvoetbal." Met een verstandig beleid kan Nederland toch ver komen, denkt hij. "Daar heeft het de afgelopen jaren wel aan geschort. Steeds weer een andere bondscoach benoemen en vreemde afspraken maken over zijn opvolging, heeft niet geholpen. Maar ik heb vertrouwen in bondscoach Ronald Koeman en de mensen die nu aan het roer staan bij de KNVB." 

Arno Vermeulen: op een eindtoernooi kan Oranje meteen weer ver komen

Voetballers in ontwikkeling

"Alle lichten staan op groen voor de kwalificatie van het volgende toernooi, het Europees Kampioenschap. Veel spelers maken een snelle ontwikkeling door. Virgil van Dijk, die nu bij Liverpool speelt, is een van de beste verdedigers van de wereld, Stefan de Vrij heeft voor vijf jaar bij Internationale getekend en Justin Kluivert en Matthijs de Ligt staan in de belangstelling van grote clubs," zegt Vermeulen met veel enthousiasme. "Weet je wat het 'gekke' is: er zijn veel landen die op een eindtoernooi nooit potten kunnen breken, maar als Oranje zich kwalificeert, is er vaak ook meteen een kans om heel ver te komen. Dat kan al over twee jaar op het EK." 

WK Voetbal vandaag: Rusland – Saoedi-Arabië

Openingswedstrijd: Rusland - Saoedi-Arabië
Donderdag 14 juni, 16.15 uur, NPO 1 (aftrap: 17.00 uur) 
Commentaar: Frank Snoeks 

Beeld: ANP/Jerry Lampen en Shutterstock 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons