Wat als nog meer asfalt niet helpt tegen files?

Dinsdag in Brandpunt+, 21.00 uur, NPO 2

in Mediatips

Het is weer ouderwets druk op de Nederlandse snelwegen. Tot in de stad moeten we vaak aansluiten in de file. Lost nog meer asfalt echt iets op of is het tijd voor een onorthodoxe aanpak? In Brandpunt+ (KRO-NCRV) zoekt verslaggever Tom Klein uit hoe je Nederland wel in beweging krijgt. 

Elke ochtend gaan er weer zo’n 2,4 miljoen auto’s de weg op, met als gevolg honderden kilometers file. De verwachting is dat het komende jaar de reistijd in de spits met 50% zal toenemen. Het lukt de overheid ondanks allerlei plannen en proeven maar niet om het fileleed terug te dringen. Elke keer is er de roep om meer asfalt. Er zijn meer en bredere wegen nodig om de voorkomen dat het verkeer vast blijft lopen.

Heilige huisjes

Tom Klein vraagt zich af of dat eigenlijk wel de oplossing is. In Brandpunt+ gaat de verslaggever op onderzoek uit. Als het bekende recept voor de bestrijding van files niet meer werkt, wordt het dan misschien tijd voor radicale ingrepen? Klein wil weten hoe hij de filedruk wel verminderd kan worden. Moeten er in autominnend heilige huisjes omver om die lange files eindelijk op te lossen?

Brandpunt+ over 'Nederland fileland'

Dinsdag 12 juni, 21.00 uur, NPO 2 

Beeld: Shutterstock 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons