Vloeken niet langer strafbaar in Papendrecht

SGP: 'Kwetsend taalgebruik en taalverruwing is onwenselijk'

in Christelijk Nieuws

De gemeente Papendrecht heeft besloten het verbod op vloeken uit de Algemene plaatselijke verordening (APV) te halen. Voorheen was vloeken niet toegestaan in de gemeente. Wie het toch deed, liep het risico bestraft te worden.

Papendrecht was een van de weinige gemeenten in Nederland waar het vloekverbod nog van kracht was. In het openbaar de naam van God vloekende gebruiken was niet toegestaan. In de grondwet staat echter dat het openbaren van gedachten of gevoelens wél mag. 

De SGP-fractie, onder leiding van fractievoorzitter Arjan Kosten, diende een amendement in tegen verdwijning van het verbod. ,,De APV heeft een breed normatief karakter. Kwetsend taalgebruik en taalverruwing is onwenselijk. Papendrecht wil een veilige, respectvolle en leefbare gemeente zijn. Vloeken draagt daar niet aan bij’’, zijn de standpunten van de partij.

Het voorstel om het verbod toch in de APV te houden, werd door negen raadsleden ondersteund. Veertien raadsleden stemden tegen.

In Barneveld, Putten, Rijssen, Tholen, Nijkerk, Rijssen, Staphorst, Krimpen aan de IJssel, Ermelo, Elburg, Nunspeet en op Urk geldt nog wel een vloekverbod.

Bron: AD.nl

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons