Vakantie in zicht: zo overleef je de laatste (drukke!) weken

'Voorkom dat je straks volledig burn-out en gestrest de vakantie ingaat'

Iedere ouder zal het zeggen: die laatste paar weken voor de zomervakantie zijn de drukste van allemaal! Het lijkt wel alsof alle belangrijke activiteiten juist in die weken gepropt worden.

Uitvoeringen van ballet of van muziekles, nog even snel een voetbaltoernooi, een BBQ hier en een afscheidsetentje daar, de eindmusical van groep 8 of juist een ‘ik-ben-geslaagd-feestje’… En het wordt nog leuker als je meerdere kinderen hebt of als er ook nog een paar jarig zijn in deze periode.

Zo voorkom je dat je straks volledig burn-out en gestrest de vakantie in gaat:

1. Delegeer: je bent geen octopus!

Hoe leuk het ook is om overal bij te zijn, besef dat je geen octopus bent. Je kunt jezelf niet in achten hakken om overal een beetje bij te zijn. Bedenk van tevoren waar jij zelf bij aanwezig móet zijn, oftewel de ‘dit-kun-je-echt-niet-missen-momenten’. En bedenk waar je graag bij zou wíllen zijn. Overleg ook met je kinderen waar zij graag willen dat je bij bent, want het gaat er tenslotte om dat zíj zich gezien en geliefd voelen door jou.

Als je een partner hebt: verdeel dan de ‘ik-ben-erbij-taken’ voor die dingen die niet echt heel belangrijk zijn om samen naartoe te gaan. (De eindmusical van je kind valt daar niet onder natuurlijk, daar moet je allebei zijn!) Schakel oma’s of opa’s in om ook bij een van de uitvoeringen te kijken en check of je met andere ouders een carpoolplanning kunt maken, zodat je niet zelf overal naartoe hoeft te rijden.

En moet je echt alles zelf maken voor dat feestje? Of kun je het jezelf ook even wat makkelijker maken door hier en daar iets kant-en-klaars neer te zetten? Welke dingen zou je kunnen delegeren of inkopen, zodat jij het niet zelf hoeft te doen of te maken?

2. Zorg voor een goede planning

Niets zo belangrijk voor een ‘ontspannen agenda’ als een goede planning. Zorg ervoor dat je precies weet welk kind op welk moment waar verwacht wordt en tot hoe laat de activiteiten duren. Wat moet je zoon of dochter aan attributen meenemen? Zijn er dingen die voorbereid of geoefend moeten worden? Is er lunch aanwezig of moeten ze zelf eten en drinken meenemen? Zorg dat je op tijd begint met het verzamelen van de bedank-cadeautjes voor alle juffen en meesters, zodat je niet op het laatste moment de stad nog in moet om iets te kopen.

En ook: plan klooitijd in. Oftewel, zorg ervoor dat er ook voldoende tijd tussen alle activiteiten zit om weer bij te komen, op te laden en nieuwe energie op te doen voor het volgende evenement. En natuurlijk vooral: vergeet ook je tijd met God niet! Want juist Hij is de Bron van rust en vrede dwars door alles heen. Plan tijd in als je bij voorbaat weet dat je door drukte je stille-tijdmomenten op een laag pitje zet. Je hebt het juist nu nodig om gevoed en gelaafd te worden door de Geest, zodat je blijft wandelen en niet hoeft te rennen…

Plan klooitijd in: zorg dat er voldoende tijd tussen alle activiteiten zit

3. Geniet heel bewust

Een grote veroorzaker van stress is dat mensen in hun hoofd ergens anders zijn dan waar ze daadwerkelijk zijn. Voorkom dat! Zorg ervoor dat je echt aanwezig bent. En laat het idee los dat je iets anders laat schieten.

Haal adem en geniet heel bewust van je kinderen. Kijk eens hoe ze hun best doen in de voorstelling of wedstrijd en wees je bewust hoezeer zíj ervan genieten dat jij er bent en naar hen kijkt. Klets lekker met andere ouders op de afscheidsfeestjes en maak gewoon plezier. Heerlijk lachen is een van de grootste stress-verminderaars die er zijn!

Nog even volhouden… op naar de vakantie!

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons