Urk, bedankt!

Blog van Andries Knevel

Een enkele keer word ik gevraagd om een veiling te presenteren. Voor een goed doel, uiteraard.

Ik heb kunst geveild voor een nieuw kerkgebouw, ik heb schilderijen geveild voor een hulpproject in een derdewereldland en ik heb ooit een wedstrijd veilen gedaan met D66-leider en erkende veilingmeester Alexander Pechtold (en gewonnen, zeg ik met enige trots).

Dit keer werd ik gevraagd om vis te veilen op Urk. Ik heb meteen ja gezegd, want ik vind veilen leuk en het was voor een heel goed doel, namelijk Mercy Ships.

Een paar jaar geleden was ik voor Metterdaad in Madagascar omdat de Africa Mercy, het ziekenhuisschip van Mercy Ships, daar lag. Ik was diep onder de indruk. In landen en gebieden waar helemaal geen gezondheidszorg aanwezig is, komt zomaar een groot hospitaalschip aanvaren. Met operatiekamers, verpleegafdelingen, complete tandartsuitrustingen, fysiotherapieruimtes en nog veel meer. Op het schip werken honderden vrijwilligers uit heel de wereld (ook uit Nederland), die een deel van hun tijd en geld willen geven aan de allerarmsten.

Dus toen ik het verzoek kreeg om op Urk voor dit schip te gaan veilen... ach, u begrijpt het, ik sprong nog net niet meteen in mijn auto. Hoe het was? Geweldig. Ik moest samen met iemand anders een kistje schol van veertig kilo veilen. De bedoeling was dat de aanwezigen in de veilinghal van Urk fors tegen elkaar op zouden bieden. En hoewel ik begreep dat het een matig scholjaar is, ging het geweldig goed. Na anderhalf uur ingespannen veilen, kwamen we ver boven het begrote bedrag uit: zeventigduizend euro. Dat had ik eerlijk gezegd ook wel verwacht. Want ‘Urk’ en ‘geven’ en ‘goede doelen’, dat lijkt vaak samen te gaan.

Daarom zeg ik: bedankt Urk! En natuurlijk ook voor dat forse maaltje vis dat ik meekreeg na afloop. Want zonder vis kom je Urk niet uit.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons