Tilburgse theologieopleiding stapt over op Engels

'We wilden een toegankelijke, betaalbare en Engelstalige opleiding theologie'

In veel landen bestaat geen goede opleiding theologie. Voor deze studenten biedt de Universiteit van Tilburg vanaf september een Engelstalige variant van de opleiding theologie aan. Komend jaar beginnen de studenten uit verschillende landen. 

In Tilburg wordt de katholieke opleiding theologie gegeven. Vanaf september wordt deze opleiding alleen nog in het Engels aangeboden. De faculteit heeft ook een locatie in Utrecht, waar studenten dezelfde opleiding in het Nederlands kunnen blijven volgen. 

Internationalisering

Hoe kwamen jullie op het idee om over te stappen op het Engels?
Professor Archibald van Wieringen, docent aan de opleiding en projectleider: “Wij zijn een faculteit voor katholieke theologie, en onderdeel van een kerk die zich over de hele wereld bevindt. Ook op plekken waar geen goede academische theologieopleidingen bestaan, zoals in China of India. Daarom vonden we het belangrijk dat er een toegankelijke, betaalbare en Engelstalige opleiding theologie beschikbaar zou komen. Bovendien is de universiteit van Tilburg, net als andere Nederlandse universiteiten, aan het internationaliseren. Er bestaan bijna geen faculteiten meer zonder Engelstalige opleidingen.” 

Waar komen de nieuwe studenten zoal vandaan?
“We hebben studenten afkomstig uit China, Nigeria en Servië. Daarnaast hebben Nederlandse studenten zich aangemeld. Een van hen komt uit Zuid-Korea.” 

Protestant

Zijn alle studenten katholiek?

“Nee, er heeft zich ook een flink aantal protestantse studenten aangemeld. Dat komt deels doordat de scheidslijn tussen katholieken en protestanten dunner is geworden. Vroeger waren theologiestudies verbonden met een specifieke kerk. In de huidige geseculariseerde samenleving is dat minder van belang. Daarnaast speelt een rol dat de opleiding in Tilburg een vakkenpakket aanbiedt over de hele breedte van de theologie, inclusief talen zoals het Bijbels Hebreeuws. Ook daarom komen er protestantse studenten op af. Wat voor buitenlandse studenten nog een motief zal zijn, is dat het collegegeld lager is dan in andere landen zoals de Verenigde Staten of Engeland.” 

Zijn jullie van plan nog meer Engelstalige oplei- dingen te beginnen?

“Er is al een Engelstalige master Theologie in Tilburg, genaamd Christianity & Society. Dus als studenten de Engelstalige bachelor hebben afgerond, zouden ze kunnen doorstromen naar deze opleiding.” 

Beeld: Unsplash

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons