‘Tel Israël’: nieuw stripboek over 70 jaar Israël

'Stripverhaal vindt hopelijk zijn weg in het onderwijs'

Nederlandse jongeren weten vaak weinig over Israël en de Joodse geschiedenis, vindt André Diepenbroek, voorlichter van de Israëlische ambassade. Om daar verandering in te brengen, maakte hij ter gelegenheid van 70 jaar Israël het stripboek Tel Israël – Het verhaal van de Joodse staat. "Het boek is bedoeld voor scholieren in het voortgezet onderwijs, al zullen ook veel volwassenen dingen lezen die ze niet wisten." 

Vier scholieren, Julia, Noa, Aron en Frank, winnen in het verhaal een reis naar Israël. Hun gids is professor David Horowitz, die hen meeneemt op een bijzondere reis. "Met hem kunnen de oudere lezers zich identificeren," zegt André met een knipoog.

Hoe kwam je op het idee om dit stripboek te maken?
"Mijn dochter liep helemaal vast toen ze een spreekbeurt over 70 jaar Israël voorbereidde. Ze vroeg me: 'Pap, wat moet er allemaal in? Ik weet het echt niet meer!' Ik was al begonnen met het schrijven van dit boek, maar haar noodkreet was heel inspirerend. Er is in 70 jaar zo veel gebeurd, dat ik het belangrijk vond om de jeugd een kapstok te geven. Het boek is bedoeld voor scholieren in het voortgezet onderwijs, al zullen ook veel volwassenen dingen lezen die ze niet wisten. Bij het schrijven kwam ik in dezelfde worsteling terecht als mijn dochter. Ik kon niet iedere historische gebeurtenis vermelden. Het boek is dan ook een uitnodiging aan de lezer om zelf op speurtocht te gaan in de geschiedenis."

Het jubileum van Israël is dit jaar gevierd, maar bepaald niet door iedereen?
"Natuurlijk gaan er in Israël ook dingen mis, maar veel mensen hebben niet in de gaten welke geschiedenis de Joodse staat heeft. Ze denken dat Israël een misdadig koloniaal project is, een beeld dat in de media vaak wordt geschetst. De afgelopen zeventig jaar zijn een wonder, zijn niet logisch verklaarbaar. Premier Ben-Goerion zei al dat wie in Israël niet in wonderen gelooft, geen realist is. Dit jubileum mag christenen, die in dezelfde God van Israël geloven, hoop geven. God is trouw door de geschiedenis heen."

Tekst loopt verder onder de afbeelding.

Daarbij verbind je de recente geschiedenis met de afgelopen tweeduizend jaar?
"Dat er na tweeduizend jaar weer een Joodse staat is gekomen, drie jaar na 1945, toen er geen licht meer aan eind van de tunnel leek te komen, is heel bijzonder. De staat Israël is niet uit de lucht komen vallen. Het is een wedergeboorte die zeventig jaar geleden plaatsvond. Er gaat een lange geschiedenis aan vooraf."

Voor veel Palestijnen is '70 jaar Israël' geen feest. Krijgt dat ook een plek in het boek?
"De situatie rond Israël is altijd ingewikkeld, maar in dit boek vertellen wij een duidelijk verhaal: het verhaal van Israël. Het staat anderen vrij om hun eigen verhaal te vertellen."

Het boek heet 'Tel Israël'. Wat is een 'tel'?
"Een 'tel' is een archeologische berg, een heuvelachtige uitstulping die is onstaan doordat de ene beschaving over de vorige heen werd opgebouwd. Het boek begint met de belegering van Lachish in 701 voor Christus door de Assyriërs onder leiding van Sanherib. Van die stad is alleen nog maar zo'n berg overgebleven." 

Toen de staat Israël 70 jaar geleden werd gesticht, was dat een wedergeboorte 

Naast oude namen van koningen als David en Hizkia komen recentere figuren als David Ben-Goerion aan bod. Maar wat moeten we nu echt weten?
"Ik laat de kinderen in het verhaal beginnen aan een mysterieuze speurtocht. Ze leren onderweg heel veel, maar het blijft een beetje mysterieus. Eigenlijk nodig ik de lezer uit om zelf ook op zoek te gaan naar verleden, heden en toekomst van Israël. De groep loopt door de tunnel die koning Hizkia heeft laten uitgraven, om de watertoevoer veilig te stellen tijdens de belegering door de Assyriërs. De tocht door die tunnel is een metafoor voor de grote 'verhalenberg' waarin de expeditie aan het spitten is."

Jij schreef de teksten, maar waar vind je een goede tekenaar? 
"In Zeeland! Danker Jan Oreel heeft al eens een mooi historisch stripboek over deze provincie getekend, dus hij is goed thuis in dit genre. Bij het afstemmen van tekst en beeld hebben we steeds nauw samengewerkt. Ik heb hem bergen beeldmateriaal gestuurd, maar hij heeft zelf ook heel veel research gedaan. Hoe vind je het juiste uniform uit de tijd van de Joodse legerkapitein Dreyfus, die in het 19e-eeuwse Frankrijk vals werd beschuldigd van verraad? Er is veel tijd gaan zitten in research. Een enorme klus waar we met plezier op terugkijken, maar het is goed dat het erop zit!" 

Op dit moment is het spripboek Tel Israël te bestellen als softcover via de webstore van Christenen voor Israel. In de loop van deze week is het bij elke normale boekwinkel te bestellen. Vanaf 9 juli is ook de hardcoverversie beschikbaar. 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons