'Stand-up theology zet christenen aan tot nadenken'

Dominee Tim Vreugdenhil trekt het land door met 'stand-up theology'

De Amsterdamse dominee Tim Vreugdenhil is stand-up theoloog. Belangrijke thema's in onze maatschappij neemt hij onder de loep en behandelt hij in een zogenaamde stand-up preek. Momenteel trekt Tim met zijn 'stand-up theology'-voorstellingen door het land. Visie bezocht er een en maakte een video!

Visie- redacteur Femke Taale sprak Tim al eerder over zijn tour en vroeg hem:
Hoe ben je op het idee van 'stand-up theology' gekomen?
“In Nederland zijn er veel stand-upcomedians en een paar stand-up filosofen. Ik dacht: daar moet nog iemand bij die zoiets doet vanuit de theologie,” vertelt Tim. Twee jaar geleden stopte hij als gemeentepredikant in Amsterdam. Nu staat hij als stand-up theoloog midden in de stad. “Ik beschouw de hele stad als mijn publiek. Mijn stand-up theologie is interessant voor christenen. Maar ik schrijf juist ook voor de niet-christen die af en toe denkt: wat leven we toch in een merkwaardige, interessante en soms heftige tijd.”

Wat doet een stand-up theoloog?
“Een paar keer per jaar kies ik een thema dat voor mijn gevoel in de lucht hangt. Vervolgens ga ik daar een paar weken mee aan de slag en sluit ik af met een verhaal in stand-up stijl.”

Wat is het stand-up gevoel?
“Het is flitsend. Stand-up moet direct en permanent boeien, anders verlies je het publiek. Je praat over iets wat mensen herkennen, maar op een stand-up hoort ook dat je jezelf een beetje op het spel zet. De stand-upper is geen allesweter. Ik ben iemand die ook maar een poging doet. Maar dan wel met ziel en zaligheid, en dat voel je."

Meer Tim?

De komende tijd tourt stand-up theoloog Tim Vreugdenhil door het land.
Klik hier voor data en locaties. 
Geen tijd voor het bezoeken van een stand-up avond? Tim bundelde zijn verschillende stand-up programma's in een boek: ‘Stand-up Theology’.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons