Slechte cijfers

Blog van Tijs van den Brink

Nou ja, daar zijn we dan mooi klaar mee! Het vertrouwen van mensen in de kerk is zo ongeveer het laagst van alle instituties. Alleen de media scoren nog iets slechter, zo bleek vorige week uit onderzoek van het CBS. Daar zit ik dan, als onverbeterlijke journalist en chronische kerkganger. 

Nu heb ik wel ervaring met slechte cijfers. Slechte kijkcijfers namelijk. Als je lang meeloopt in Hilversum maak je (bijna) allemaal tijden mee dat er weinig naar je programma’s wordt gekeken. Het is een wetenschap apart om erachter te komen waaróm er weinig mensen kijken. 

Dat gevoel had ik vorige week bij de CBS-cijfers ook. Dat er weinig vertrouwen is, is natuurlijk jammer. Maar het maakt nogal uit waarom mensen de kerk niet vertrouwen. Is dat omdat ze slechte ervaringen hebben met de kerk en kerkmensen? Dan is er reden om ons leven te beteren. 

Aan de slag!

Ik zag bijvoorbeeld dat het vertrouwen van gescheiden mensen in de kerk substantieel lager is dan het vertrouwen van gehuwden. Kennelijk slagen (veel?) kerken er onvoldoende in de waarde van het huwelijk hoog te houden en er tegelijkertijd te zijn voor mensen die hun huwelijk hebben zien stranden. Ik zou zeggen: aan de slag, kerk! 

Toch zegt zo’n vertrouwenscijfer niet alles. Juist ook tijdens het maken van Adieu God? (we beginnen binnenkort weer met opnames!) merk ik dat er veel karikaturen bestaan van de kerk. Gebeurtenissen van veertig jaar geleden kunnen nog steeds beeldbepalend zijn. Dat betekent dat je op moet passen als kerk(mens), je daden kunnen grote gevolgen hebben. Maar toch: vaak klopt zo’n beeld absoluut niet meer. Er is in de afgelopen decennia in veel kerken veel veranderd, ik denk meestal ten goede. 

Populair

Wat natuurlijk ook een rol kan spelen bij het lage vertrouwen, is dat in de kerk dingen belangrijk worden gevonden die door (sommige) buitenstaanders juist helemaal niet worden gewaardeerd. Als de kerk aanbeveelt nederig te zijn, of dienstbaar, of afhankelijk – dan word je daardoor misschien niet populair bij mensen die vinden dat je zelf het middelpunt van de wereld bent. Daar zou ik dan weer niet zenuwachtig van worden als kerk. 

Wat je moet doen bij slechte (kijk)cijfers: nagaan of je kunt bedenken hoe het komt. Lessen trekken. En dan gewoon weer door. 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons