Paus leent topstuk van Italiaanse schilder Caravaggio uit aan Nederland

'De graflegging van Christus' te zien in Utrecht

Paus Franciscus heeft besloten een van de topwerken uit de Vaticaanse Pinacotheek te lenen aan het Utrechtse Centraal Museum. Het betreft een schilderij van Caravaggio (1571-1610), genaamd 'De graflegging van Christus'. Vanaf 15 december is het massale altaarstuk vier weken te zien in het Utrechtse Centraal Museum. 

Een vrouw heft haar handen naar de hemel, ze lijkt wanhopig te roepen. Ervoor staan nog twee rouwende vrouwen bij het dode lichaam van Jezus. Maar de scène waar het op dit schilderij om draait, bevindt zich op de voorgrond: twee mannen, een van hen de blik naar de kijker gericht, houden samen het lichaam van Christus vast. Ze hebben het net opgetild, en gaan het in het graf leggen. 

Tentoonstelling

Dit fascinerende schilderij van de Renaissance-schilder Caravaggio, de Italiaanse meesterschilder uit de tijd van de Nederlandse Rembrandt, komt naar Nederland. Caravaggio's werk staat bekend om de sterke tegenstellingen tussen licht en donker, wat ook te zien is op 'De graflegging van Christus'. De lichamen zijn licht, terwijl de achtergrond pikzwart is. Hij zorgde met zijn nieuwe schilderstijl voor een revolutie in de schilderkunst.

Caravaggio schilderde het doek – dat in het Italiaans La Depozione heet en zo'n 3 bij 2 meter is – tussen 1602 en 1604. Eigenlijk wordt het niet uitgeleend, omdat het zo'n bijzonder werk is. Maar omdat het Centraal Museum Utrecht de tentoonstelling 'Utrecht, Caravaggio en Europa' gaat organiseren, maakte het strenge Vaticaan een uitzondering. Op deze tentoonstelling zijn ook werken te zien van Nederlandse schilders die kunst maakten in de stijl van Caravaggio.

Beeld: ANP en Wikimedia

Bekijk hier een video over de uitleen van het topstuk:

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons