Life and Death Row: waarom haast bij doodstraf in Arkansas?

Dinsdag, 22.55 uur, NPO 2

in Mediatips

In de Amerikaanse staat Arkansas wachten acht terdoodveroordeelden op de uitvoering van hun vonnis. Ze moeten binnen tien dagen geëxecuteerd worden, omdat de houdbaarheidsdatum van het dodelijke injectiemiddel Midazolam nadert. In Life and Death Row (VPRO) proberen gevangenen, familie en advocaten te voorkomen dat de doodstraf voltrokken wordt.

De planning van de executies heeft te maken met de houdbaarheidsdatum van de voorraad Midazolam, het middel voor de dodelijke injectie. Komen de pogingen om dit besluit aan te vechten, op tijd om de executies tegen te houden? Stacey Johnson zal geëxecuteerd worden voor een misdaad die hij naar eigen zeggen niet gepleegd heeft. Met slechts enkele weken te gaan, doen zijn vrouw Judy en stiefdochter Tasha alles wat ze kunnen om te voorkomen dat de executie doorgaat.

'Doodstraf betekent gerechtigheid'

Niet iedereen is tegen een snelle uitvoering van de doodvonnissen. We ontmoeten Susan, wier moeder werd vermoord door Don Davis tijdens een inbraak in 1990. Susan wacht al tientallen jaren op de executie van Davis en wil dat er eindelijk gerechtigheid geschiedt. Als de doodstraf wordt voltrokken, kunnen zij en haar gezin vrede vinden.

Life and Death Row

Dinsdag 26 juni, 22.55 uur, NPO 2

Beeld: VPRO 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons