'Liedjes die nooit stuk kunnen'

EO-presentatoren over hun muzikale top-tien

Als geen ander kennen de EO-radiopresentatoren de muzikale klassiekers. Maar welke muziek raakt bij henzelf een gevoelige snaar? Elsbeth Gruteke, Ron Stoeltie, Tjitske Volkerink en Joram Kaat stellen voor Visie een playlist met hun favoriete muzikale top-tien samen.

‘Johnny Cash worstelt met Jezus’

Elsbeth Gruteke - Musica Religiosa (NPO Radio 5) 

“Het liedje ‘Personal Jesus’ van Johnny Cash raakt mij, omdat het een soort worsteling laat zien: kan ik Jezus mij toe-eigenen of niet? Ik heb me ook leren verhouden tot Jezus in de loop van mijn geloofsleven. ‘Bij jou’ van Goudblad is een klein en mooi liedje. Er zit een soort heimwee-achtig element in over een lange liefdesrelatie, die je op allerlei manieren kunt interpreteren. ‘For The Beauty Of The Earth’ van de Engelse componist John Rutter is goed gecomponeerde kerkmuziek die erg meeslepend is. Je hoort de verwondering over de schepping erin terug. Leonard Cohen met zijn poëtische ‘You want it darker’ kun je bijna net zo exegetiseren als de Bijbel. Wat ik er vooral uit haal, is de strijd die het leven kan zijn. Dat je af en toe ook tegen God kunt zeggen: hoe zit dat nou eigenlijk met het lijden en het kwaad?” 

De playlist van Elsbeth Gruteke

‘Mijn vader vond The Beatles “langharig tuig”’

Ron Stoeltie - Nederland Zingt Gospel (NPO Radio 5) 

“De muziek van The Beatles vond mijn vader helemaal niks. Dat was ‘langharig tuig’, daar mocht je niet naar luisteren. Toch gedaan, uiteraard. Ik woonde toen nog in Argentinië, waar ik geboren ben. De overbuurjongen kwam uit een Engels gezin en zij hadden alle platen van The Beatles. Als ik daar ging spelen, luisterden we ernaar. Zo is bij mij de liefde voor muziek ontstaan. Ik weet nog goed dat ik ‘In the Silence’ van JP Cooper voor het eerst hoorde. Ik liep ergens in een winkel en hoorde dit lied uit de speakers klinken. Sindsdien heb ik het grijs gedraaid. De stem van die jongen gaat dwars door je ziel heen en de tekst is prachtig. ‘Jezus nooit gezien’ van Martin Brand inspireert mij ook nog steeds. Dat komt door de mooie boodschap. Ik val er nog vaak op terug in gesprekken met mensen die mij bevragen op mijn geloof.” 

De playlist van Ron Stoeltie

‘Ik hou van muziek met een bite’

Tjitske Volkerink – De Muzikale Fruitmand (NPO Radio 5) 

“Muziek met een bite, een tikkeltje melancholisch, met aparte stemmen waar kracht van uitgaat. Daar hou ik van. Daarom spreekt Over the Rhine mij aan. Bij deze band moet je ook echt nadenken: het gaat ergens over. ‘The Bittersweet Symphony’ van The Verve heb ik meer intuïtief in deze top-tien gestopt. Het heeft zeggingskracht: het is rauw, explosief. No Need to Argue van The Cranberries is een van de cd’s die ik luisterde als tiener en kan ik nog steeds waarderen. De rauwheid en schoonheid komen allebei daarin terug. Robbie Williams met ‘Beyond The Sea’ is een soort swingende feestmuziek. Het heeft iets onverwachts om hem in deze rol te zien. Deze muziek kan namelijk zoetsappig zijn, maar zijn brutaliteit geeft het een beetje stevigheid en de muziek kleurt prachtig bij zijn stem.” 

De playlist van Tsjitske Volkerink

‘Liveoptredens vind ik magisch’

Joram Kaat – Joram! (NPO 3FM)

“Mijn vrienden vinden het soms irritant dat ik áltijd muziek aan heb. Ik heb een playlist die ik in principe dag en nacht draai, dus liedjes die nooit stuk kunnen. ‘September’ van Earth, Wind & Fire is er zo een. Maar ik heb ook een afspeellijst ‘Janken met Joram’, als ik me wat meer melancholisch voel. Daar zitten Sufjan Stevens en The National in. Ik luister het liefst naar liveoptredens van artiesten. In de studio klinkt alles perfect, maar live is het nooit honderd procent zuiver en dat maakt het voor mij spannender. Daarom houd ik erg van festivals: met z’n allen een band zien die vol passie aan het spelen is, dat vind ik magisch. Ik hou ook van de eerlijke, bijna religieuze songteksten in de hiphopwereld, bijvoorbeeld van Kendrick Lamar. Maar ook Jon Foreman van Switchfoot is iemand die kritische vragen bezingt in muziek. Ik herken me daar heel erg in.” 

De playlist van Joram Kaat

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons