Israëlische organisatie beloond voor hulp Palestijnse kinderen

Dokter: 'Ik zie geen baby uit Gaza, ik zie een kind'

in Christelijk Nieuws

De Israëlische organisatie Save the Child's Heart krijgt deze maand de United Nations Population Award, een prijs van de Verenigde Naties. Het is voor het eerst dat een organisatie in Israël deze award krijgt.

Save the Child's Heart (SACH) is een Israëlische organisatie die kinderen met hartproblemen in ontwikkelingslanden helpt en ze naar het ziekenhuis brengt. Ze werkt samen met het soortgelijke christelijke Shevet Achim. Deze stichting mag in Palestijnse gebieden komen, waar de grenzen voor Israëliërs gesloten blijven.

In de loop der jaren hielp de organisatie kinderen uit 57 verschillende landen, schrijft The Globe and Mail. De helft van deze patiëntjes kwam uit Palestijns gebied.

SACH werkt onder meer samen met het Edith Wolfson Medisch Centrum in de Israëlische stad Holon. “Veel mensen vinden mij of mijn collega’s naïef,” zegt hoofdchirurg Lior Sasson van de stichting tegen The Globe and Mail. "Maar wij zien het behandelen of opereren van kinderen met een hartafwijking als het planten van een zaadje van vrede." Hij zei “zeer vereerd” te zijn met de toekenning van de prijs.

Verschil

De arts vindt het mooi hoe het werk van de stichting misschien wel voor meer vrede tussen Israël en Palestina kan zorgen. "De moeder van de baby weet wat we gedaan hebben voor haar zoon, en als ze teruggaat, weet de hele familie het. En een heleboel andere mensen. Dus ik wil graag denken en hopen dat dit werk misschien op een of andere manier een factor kan zijn dat de vrede tussen ons en de Palestijnen kan bevorderen."

Twee Israëlische dokters en een grootmoeder uit Gaza baden samen voor een geslaagde operatie

Er is hoop

Dokter Dafi Moran, een arts uit hetzelfde ziekenhuis, plaatste afgelopen week een bijzonder verhaal op Facebook. “Twee dagen geleden, in een raamloze gang in het centrum van Israël, werd een baby van vijf maanden oud uit Gaza, weggereden van zijn huilende oma, terwijl zij werd vastgehouden door twee Israëlische vrouwen.”

Het kindje zou voor de tweede keer een operatie ondergaan, vanwege een aangeboren hartafwijking. “In de tussentijd werd de grootmoeder getroost door twee Israëlische dokters. Ze baden voor een geslaagde operatie. Ik was een van die dokters uit Israël. Er waren geen camera’s. Geen pers. Geen landen. Geen conflict. Geen religie. Slechts mensen, die probeerden elkaar te helpen. Er is hoop.”

Dokter Moran vindt het heel belangrijk om het nieuws buiten de deuren van het ziekenhuis te houden, zo vertelde ze aan Ynetnews.com. "We zijn allemaal mensen. We horen allemaal het nieuws. In het ziekenhuis zijn zowel linkse als rechtse mensen, maar aan het eind van de dag maakt dat geen enkel verschil. Wie hier werkt, laat het nieuws buiten het ziekenhuis. We zijn allereerst mensen en dokters. We praten over een baby van wie de kans om te leven nihil zou zijn zonder onze behandeling. Als ik naar zo'n kindje kijk, zie ik geen baby uit Gaza. Ik zie een kind."

Save a Child's Heart werd opgericht in 1995 in de Israëlische stad Holon en heeft tot nu toe zo’n 4700 kinderen geholpen. Op dit moment wordt in het Wolfson Medical Centre een kinderziekenhuis gebouwd, dat de lokale Israëlische bevolking gaat behandelen. Maar het wordt ook een internationaal ziekenhuis voor mensen met een hartafwijking.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons