Ik wil graag dat mijn dochter meer met God bezig is

Blog van Eline Hoogenboom

Van jongs af aan hebben we onze kinderen meegenomen naar de kerk, maar onze tienerdochter lijkt er weinig interesse meer in te hebben. Ze wil niet vanzelf meer mee naar de kerk en ik zie verder ook weinig van geloven terug in haar leven. Hoe kan ik haar stimuleren? 

Voor jongeren van tegenwoordig is geloven niet meer eenduidig. Je geloof beleven kan net zo goed zitten in het luisteren van een liedje van Justin Bieber met een mooie boodschap, of in het hebben van een goed gesprek met een vriendin. Als ouder heb je misschien de neiging het geloofsleven van je kind af te meten aan kerkgang, of aan het lezen van een dagboekje. Maar dat is te eenzijdig. 

Wees een wegwijzer

Natuurlijk is het heel erg lastig en pijnlijk om te zien dat je kind geen interesse meer in het geloof heeft. Maar gaat het hier echt om het geloof? Of haakt ze vooral af vanwege de kerk en alles wat daarbij hoort? Bedenk ook dat twijfelen een onderdeel van de puberteit is. Veel tieners vinden geloven lastig. Ze zien dingen om zich heen gebeuren waar ze geen weg mee weten en geen antwoord op krijgen. Echt contact met God vinden ze moeilijk, en het geloof dat ze in hun kinderjaren hadden,
is niet langer vanzelfsprekend. Ze gaan op zoek naar hun eigen geloof en hun eigen antwoorden. • Wat je als ouder in dat proces kunt doen, is een wegwijzer zijn, vragen stellen, het geloof voorleven en ook jouw twijfels eerlijk laten zien. 

Tips

  • Ga in gesprek en onderzoek wat er waar is van je vooronderstellingen. Deel die niet, maar ga dit gesprek zo open moge- lijk in! Vraag haar waar ze mee bezig is, wat ze van God vindt en of ze het moeilijk vindt om te geloven. 
  •  Kijk eerlijk naar jezelf: wat voor beeld geef jij van geloven aan je kinderen? Ben je positief of juist niet? Altijd of juist nooit positief zijn, is allebei niet oké. Geloven gaat immers met ups en downs en dat mag je best aan je kinderen laten zien. 

  •  Komt je kind doordeweeks ook in aanraking met het geloof, of helemaal niet? Kijk of je hier verandering in kunt brengen.

  • Investeer: er wordt veel georganiseerd voor tieners en er worden prachtige boe- ken en bijbels op de markt gebracht. Laat zien wat er allemaal is en stimuleer dat je kind er gebruik van maakt. 

  • Bied je kind ruimte voor twijfel, maar blijf wel in gesprek. Ze moet haar eigen pad zoeken, maar ze kan op dat pad ook de weg kwijtraken. Blijf haar de weg wijzen. 

  • Verdiep je in muziek. Voor veel tieners is dit een belangrijke uitlaatklep – en dan niet alleen christelijke muziek. Ook in seculiere muziek ontdekken ze vaak boodschappen. Geef ruimte om dit in huis te laten klinken. 

Leestip

Love to write, 101 x stille tijd, Wilma Poolen, Ark Media, 128 blz., € 12,95. 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons