Fred Omvlee hoofd Geestelijke Verzorging Koninklijke Marine

Vlootpredikant en 'Elvisdominee' vanaf 1 juni in nieuwe rol

Vlootpredikant Fred Omvlee noemt zichzelf ‘dominee te land, ter zee en in de cloud’. Hij heeft een passie voor de gospels van Elvis Presley en gaat regelmatig voor in kerkdiensten met muziek van 'The King'. Vanaf vrijdag 1 juni is hij hoofd Geestelijke Verzorging bij de Koninklijke Marine. 

1. Ben je als vlootpredikant echt een dominee, of vooral een luisterend oor?

“Doorgaans ben ik de enige aan boord die buiten de militaire hiërarchie valt. Omdat ik er steeds ben, kunnen ze me zomaar aanspreken als ze ergens mee zitten. Die ‘nuldelijns’ zorg is er voor iedereen, of hij nu iets met religie heeft of niet, maar soms kan het opeens over levensvragen gaan: hoe zit het eigenlijk met God, Jezus of de dood?”

2. Hoe verbind je Elvis in je diensten met het evangelie?

“Eigenlijk wilde Elvis gospelzanger worden, maar zijn bijzondere stem paste niet in de gospelbands waar hij solliciteerde. Hij was een gelovige jongen, maar was ook op zoek naar de zin van het leven en hij worstelde met zijn verslaving aan pillen. Als je zijn gospels hoort, weet je dat hij vanuit de diepte zingt, op zoek naar de vrede die alleen bij God te vinden is. Elvis wees mensen terecht als ze hem ‘The King’ noemden: ‘Jezus is Koning, ik ben slechts een entertainer.'"

3. Welk historisch moment had je graag meegemaakt?

“Ik had op 26 september 1956 in Tupelo, Mississippi willen zijn toen Elvis in de buitenlucht optrad bij de Mississippi-Alabama Fair and Dairy Show. Hij was toen net doorgebroken als grote ster en zette – met zijn Jordanaires als achtergrondzangers – het publiek in vuur en vlam.”

4. Wat is je favoriete Bijbelverhaal?

“De gelijkenis van de verloren zoon. Ook na al je domme fouten ben je welkom bij de Vader, bij wie je thuis kunt komen en die een feest voor je organiseert. Dat is de mentale houding die ik in mijn werk wil uitstralen.”

In de ogen van Elvis Presley was niet hij, maar Jezus Koning

5. Wat is het mooiste plekje op aarde?

“Als geestelijk verzorger heb ik veel mooie plekken gezien. Afghanistan, een land dat we associëren met oorlog en leed, kan heel mooi zijn. In het voorjaar staat het prachtig in bloei en ligt er een magische groene glans over de heuvels en de bergen. Eigenlijk zou het een toeristische trekpleister moeten zijn, zoals in de vroege jaren 70.”

6. Wat was jouw laatste schietgebedje?

“Met ingang van 1 juni word ik hoofd geestelijke verzorging bij de Marine en mag ik leidinggeven aan 25 geestelijk verzorgers. Toen ik die functie kreeg, heb ik gezegd: ‘Heer, help mij!’ Het is een mooie baan, maar ook een zware verantwoordelijkheid.”

7. Wat is je belangrijkste levensles?

“Dat een mens meer kan dan hij denkt, een boodschap die ik ook aan mijn kinderen wil meegeven. Zoals Pippi Langkous uit de Zweedse jeugdserie het zo mooi zegt: ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.’”

Wie is Fred Omvlee?

• 52 jaar.
• Studeerde Theologie in Amsterdam.
• Vlootpredikant en vanaf 1 juni hoofd Geestelijke Verzorging bij de Koninklijke Marine.
• Organisator van Elvis- en Top2000-kerkdiensten.
• Voorzitter PvdA-Waterland.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons