Eline Hoogenboom schreef boek: ‘Not so perfect’

‘Wat jij als falen ziet, ziet de ander vaak niet zo’

In een wereld waarin alles om het perfecte plaatje lijkt te draaien, roept Eline Hoogenboom in haar nieuwe boek Not so perfect op de lat minder hoog te leggen en meer te delen van wat mislukt. “Laat zien dat je maar wat aanmoddert.”

Waarom heb ik altijd het gevoel dat ik zo veel ballen omhoog moet houden, maar is het nooit genoeg? vroeg Eline Hoogenboom (33) zich af. De ondernemer en oprichter van Huis van Belle besloot haar leven anders te gaan aanpakken. De lessen die ze leerde, schreef ze op in haar nieuwe boek Not so perfect. Het werd een persoonlijk verhaal over hoe je het leven leeft als het tegenzit, als er lijden is of als je zelf faalt.

Opgejaagd gevoel

Falen is een zwaar woord, erkent Eline. “Maar wat jij als falen ziet, ziet een ander vaak helemaal niet zo. Meestal is falen het niet halen van de lat die je zelf heel hoog hebt gelegd. De wereld is heel competitief geworden. Ik heb zelf een bedrijf en zie op Instagram wat mijn concurrenten doen. Daar krijg ik een opgejaagd gevoel van, het lijkt nooit goed genoeg. We leven in een maatschappij waarin je alles voor elkaar kunt boksen, als je maar genoeg je best doet. Maar in de praktijk ís dat niet zo. Daar komt bij: we kunnen niet goed omgaan met tegenslag of als het niet lukt.”

Zoektocht naar geluk

Eline ontdekte dat het omarmen van je falen en imperfectie alles te maken heeft met je identiteit. “Veel van wat je doet, wordt bepaald door een gevoel van niet goed genoeg zijn. Dat ervaar ik zelf ook. Mijn boek is geen zoektocht naar geluk, maar ik denk wel dat je gelukkiger wordt door af en toe niet gelukkig te zijn, en te accepteren dat dat bij het leven hoort. Wat mij raakt in de Bijbel, is het moment waarop Jezus na Zijn opstanding Zijn handen aan Tomas laat zien en Tomas de gaten in Zijn handen ziet. Dat vind ik zo enorm troostend. Want nadat Jezus is opgestaan uit de dood, heeft Hij dus nog steeds littekens. Ik geloof in genezing, maar God laat ook imperfecties en littekens zitten. Omarm die, ook al is dat soms moeilijk. Jouw littekens, jouw imperfecties horen bij wie jij bent.”

Kwetsbaar zijn

In haar boek is Eline open over de tegenslagen in haar leven, zowel vroeger als nu. “Veel mensen denken van mij dat ik een succesverhaal ben. Juist dan heb je de verantwoordelijkheid om te laten zien dat het niet altijd perfect gaat, vind ik.” Zo deelt ze op Instagram herkenbare situaties, zoals die keer dat ze tot bloedens toe haar hoofd stootte tegen de autodeur. En in het boek staat ze op de foto met een grote koffievlek op witte kleding. Het shirt in kwestie blijkt na een aantal wasbeurten echt niet meer schoon te krijgen. Het zijn momenten waar ze achteraf nog best om kan lachen. Maar in haar boek en op sociale media schrijft Eline ook over andere dingen die niet gaan zoals gepland, en fouten die ze maakte. Het zijn situaties en beelden die de meeste mensen liever voor zichzelf houden. Daar wil Eline verandering in brengen. “Het is waar dat veel dingen waar ik mee bezig ben, goed gaan. Maar ik wil daarnaast laten zien dat het hard werken is en dat niet alles perfect gaat. Het blijft spannend om kwetsbaar te zijn. Maar omarm je imperfectie en laat zien dat je soms ook maar wat aanmoddert.”

Naar aanleiding van ‘Not so perfect’, Eline Hoogenboom, Uitgeverij Kok, 208 blz. (gebonden), € 20,-.

Beeld: Nienke van Denderen

Geschreven door:

Joëlle Post

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons