De vervolgde kerk: feit of fabel

Blog van Annemarie van Heijningen

Over de vervolgde kerk denken we vaak in stereotypen. Ik net zo goed. Tijd voor een feit of fabel-rijtje. Voor u, jou en mezelf.

Vervolgde christenen zijn allemaal geloofshelden

Sorry, dit heilige huisje moet om. Veel mensen lopen rond met een heroïsch beeld van onze broers en zussen in de knel. “Dat zijn de echten, hè,” reageerde iemand, toen ik vertelde over mijn reis naar Pakistan. Hoezo, de echten? Mensen zijn mensen. Iedereen reageert op zijn eigen manier op lijden, in Nederland en daarbuiten. De een klaagt, knakt en dreigt af te haken. De ander knielt, vertrouwt en gaat hoe dan ook zijn weg met God.

Vervolgde christenen kennen geen onderlinge verdeeldheid

Nog zo’n fabel. Voor wie denkt dat vervolging hét medicijn is tegen kerkelijke verdeeldheid: dat valt vies tegen. Onderdrukte gelovigen kunnen, net als wij, tot op het bot verdeeld zijn. Er zijn verhalen dat zelfs een cel of zeecontainer niet verbroedert. Voor heiliging, heling en duurzame verbondenheid hebben wij niets of niemand anders nodig dan de Geest.

Vervolgde christenen hebben het zwaarder dan wij

Feit, fabel of de waarheid ergens in het midden? Gevaar van binnenuit is sluipender dan gevaar van buitenaf. Het evangelie waar zíj letterlijk voor bloeden, dreigen wíj naar believen uit te hollen. Het geloof glipt ons stilaan door de vingers. En voor een sociaal wenselijk verhaal over een politiek correcte God is weinig ruggengraat nodig.

Vervolging brengt de kerk tot bloei

Tertullianus’ gezegde dat het bloed van christenen een zaad is voor de kerk, lijkt tot op de dag van vandaag toch de spijker op de kop. Alleen al in het vervolgde China groeit het christendom met tien procent per jaar.

God regeert, de zaken lopen Hem niet uit de hand

Met dank aan El Elohim – dit is een onomstootbaar feit.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons