Boekenpodcast De Eerste Zin met Marianne Grandia

'Onder zijn vleugels' beschrijft de impact van een ongeneeslijke ziekte

In de tweede aflevering van 'De Eerste Zin' staat het nieuwste boek van romanschrijfster Marianne Grandia centraal. De schrijfster is bekend van haar eerdere romans, zoals 'Witter dan sneeuw' en 'Hemeldauw'. 

De nieuwste roman van Grandia gaat over Riemke, die steeds meer gezondheidsklachten krijgt. Daarmee gaat ze ook erger piekeren. Wat als ze een ernstige ziekte heeft? Dan ontmoet ze Jim, een man die naar het dorp van Riemke komt om de vervallen kapel op te knappen. Hij wil graag helpen, maar weet niet goed hoe. Hoe loopt dit af?

Angst

In de podcast vertelt Grandia over de parallellen tussen haar eigen leven en het leven van de hoofdpersoon Riemke. Zo is de hoofdpersoon bang voor de afwijzing van God, iets wat Grandia zelf ook ervaren heeft. Zo heeft Riemke hier nachtmerries over, net als Grandia als kind vaak had. "Het was confronterend om dit allemaal weer op te schrijven. Je gaat er zelf opnieuw weer doorheen." 

Grandia vertelt hoe ze die angst is kwijtgeraakt nadat ze ziek werd en daardoor allerlei operaties moest ondergaan. "Ik weet hoe het is om de vreugde in God te vinden. Met de laatste operaties is dat laatste spoortje angst weggenomen. De angst dat God na mijn overlijden tegen me zou zeggen: ga weg van Mij. Ik heb die angst niet meer. Ik hoop nu dat ik er nog 40, 50 jaar mag zijn. Dat is ook iets wat ik graag wilde doorgeven. We kijken namelijk vaak naar lichamelijke genezing. Maar wat er vanbinnen gebeurt, de genezing van de ziel, is veel belangrijker."

Luister hier de hele podcast terug.

Beeld: Uitgeverij Kok

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons