Boekenpodcast 'De Eerste Zin' met Joke Verweerd

'Troostpleister' vertelt over de rauwheid van rouw

In deze aflevering van de boekenpodcast 'De Eerste Zin' komt Joke Verweerd aan het woord over haar nieuwste boek 'Troostpleister'. Dit schreef ze na het overlijden van haar man Fred, met wie ze lang getrouwd was. Ze verwoordt in het boek wat het betekent om een geliefd mens los te laten en hoe rauw rouw is.

Het boek 'Troostpleister' bestaat uit anekdotes, gedichten en foto's. Verweerd vertelt in deze podcast hoe het boek 'Troostpleister' tot stand kwam. "De weerslag van een groeiproces staat centraal. In de ondertitel staat dat het boek over verlies, verdriet en veerkracht gaat. Want het verdriet is er al voordat je de persoon moet missen. Je voelt iets aankomen wat je niet tegen kunt houden. Je moet er in mee, en denkt: geen fouten nu. Ik moet alles oplossen wat er op te lossen valt. Dan komt het moment van verlies, dat is de radeloze chaos. Wat is dit, hoe moet het? Dat zit ook in hele kleine dingen. Ik weet niet hoe de afstandsbediening werkt, want die was altijd bij Fred."

Veerkracht

Verweerd vertelt hoe daarna de periode van verlies aanbreekt, de tijd nadat de persoon van wie je houdt is overleden. "In die periode ben ik gaan schrijven. En dan zie je toch dat je steeds een stapje verder komt. Het zijn er soms drie omhoog en dan vier naar beneden. Toch kom je uit bij de veerkracht. Aan het eind van het boekje ben ik zelfs zover dat ik zeg: ik wil leven, wie of wat ik ook tegenkom. Ik wil ervan genieten, want mijn leven is er nog. Als ik me enkel omgedraaid opstel, leef ik niet meer echt. Daar doe ik mezelf en God mee tekort."

Luister hier de hele podcast:

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons