Blind voor wat verbindt

EO-directeur Arjan Lock over plannen NPO

Vorige week lekten NPO-plannen uit om het aantal tv-programma’s met religieuze inhoud fors terug te schroeven. In een interview op de site van het Algemeen Dagblad heb ik daar flinke kritiek op geuit. Het nieuws maakte me boos.

Deze uitgelekte voorstellen passen in een breder plaatje. Onlangs publiceerde de NPO (het overkoepelende orgaan van de publieke omroepen) een mooie website, om te laten zien wat de maatschappelijke waarde is van de Publieke Omroep. Als onderwerp komt religie er echter bekaaid af (wel wordt bijvoorbeeld The Passion genoemd als een programma/evenement dat verbinding kan leggen tussen verschillende groepen in de Nederlandse samenleving).

De NPO profileert zichzelf als een organisatie waarin maatschappelijke waarden centraal staan. Daar ben ik blij mee en daarom voel ik me er thuis. Maar waarom is men ziende blind voor het feit dat religie juist in deze tijd van grote waarde kan zijn en bovendien voor (meer) verbinding kan zorgen? Wordt de waarde van religie alleen gemeten aan de hand van het (dalende) kerkbezoek? Het is een misser dat de NPO niet de meerwaarde inziet van levensbeschouwelijke programma’s die ons trouwens ook onderscheiden van de commerciële omroepen. Ik ga hier zeker nog stevig over in gesprek.

Geloof staat voor mij voor hoe je kunt leven zoals God het bedoeld heeft. En het is uw en mijn verantwoordelijkheid om te laten zien dat het die verbindende kracht daadwerkelijk heeft.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons