Bijbel inzet bij immigratierel in de VS

Stevig protest van religieuze leiders op scheiden van migrantengezinnen

in Christelijk Nieuws

Er woedt een politieke storm rond het lot van immigrantenfamilies die de Mexicaanse grens oversteken naar de VS. De afgelopen maand heeft de Amerikaanse immigratiedienst honderden kinderen en ouders uit elkaar getrokken. De ouders worden vastgezet en de kinderen komen onder toezicht te staan in opvangcentra.

Het scheiden van gezinnen gebeurde al langer, maar sinds een aantal weken komt het veel vaker voor, melden diverse media zoals NOS, Belga en CNN. Het is een gevolg van het zerotolerancebeleid dat minister van Justitie Jeff Sessions in mei aankondigde. De Amerikaanse media storten zich de laatste dagen op het beleid van Sessions. Er zijn schrijnende gevallen te over. Een burgerrechtenadvocaat vertelde aan CNN over een immigrant uit Honduras die haar baby moest afstaan aan grensbewakers. "Zij was haar dochter de borst aan het geven toen de regering het kind kwam afpakken. Toen ze zich verzette, werd ze in de boeien geslagen."

Gezin als hoeksteen

Het scheiden van migrantengezinnen zorgt voor stevig protest van religieuze leiders, die het belang van het gezin als hoeksteen van de samenleving benadrukken. Met name de kritiek van evangelisch-christelijke en conservatieve rooms-katholieken kan Trump duur komen te staan. Dominee Franklin Graham, zoon van evangelist Billy Graham, heeft Trump steeds door dik en dun gesteund. Maar tegen een christelijke omroep zei hij onlangs: "Ik vind het een vreselijke schande dat gezinnen verscheurd worden. Het is respectloos. Ik sta daar absoluut niet achter."

De Bijbel

Daarom was het vast geen toeval dat minister van Justitie Jeff Sessions gisteren de Bijbel citeerde toen hij het beleid verdedigde. 'Ik zou u kunnen verwijzen naar de apostel Paulus en zijn duidelijk en wijs gebod dat het nodig is om de wetten van de regering te gehoorzamen, want het is God die ze uitgevaardigd heeft om orde te garanderen," zei Sessions in een speech die volledig aan het onderwerp gewijd was. 

CNN-journalist Jim Acosta vroeg vervolgens aan Witte Huis-woordvoerder Sarah Sanders: "Waar in de Bijbel staat dat het moreel verantwoord is om kinderen weg te halen bij hun moeders?" Sanders is duidelijk geïrriteerd en antwoordt: "Ik kan zeggen dat het heel Bijbels is om de wet te handhaven. Dat wordt herhaaldelijk gezegd in de Bijbel."

Melania Trump

Gezien de steeds heviger kritiek uit religieuze en politieke hoek, zal de regering waarschijnlijk op termijn bakzeil halen. Zelfs First Lady Melania Trump verklaarde onlangs dat ze het verschrikkelijk vindt dat kinderen van hun ouders worden gescheiden aan de grens. Volgens haar woordvoerster vindt ze ook dat "de Amerikaanse regering het hart moet laten spreken”.

Een voorganger van Melania, Laura Bush, noemde in The Washington Post het beleid ,"wreed, immoreel en hartverscheurend". Laura Bush is de vrouw van de Republikein George Bush, president van 2001 tot 2009. Ze memoreerde de schande die de VS ten deel viel toen het land Amerikanen van Japanse komaf in kampen opsloot in 1941. De beelden van de opgesloten migrantenkinderen doen aan die donkere tijd in Amerika denken, aldus Bush.

Bron: NOS / Belga /ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons