Ben Ketting werkte 25 jaar bij de EO

‘Ik wil verhalen vertellen die je niet loslaten’

Ruim 25 jaar werkte Ben Ketting voor én achter de schermen bij de EO. Nu vertrekt hij. “Verhalen vertellen die mij aan het eind van de draaidag niet meer loslaten, daar gaat het om.”

Veel mensen kennen Ben Ketting nog als gezicht van kinderprogramma’s als Prinsen & Prinsessen, Omega Code, en BlinQ. De laatste jaren stond hij niet voor, maar naast de camera. Zo regisseerde hij onder meer De Verandering, Geloof en een Hoop Liefde (GHL) en Van Harte

Je hebt enorm veel mensen gesproken tijdens je werk. Wat is een verhaal dat je altijd zal bijblijven?
“Dat van Jo Tanis uit Stellendam. Zij was te zien in Geloof en een Hoop Liefde. Tijdens de Watersnoodramp van 1953 was ze twee jaar oud. In die nacht zat ze hoog in een boom, ingeklemd tussen de armen van haar vader. Haar broertje zat ook in de boom boven het ijzige, kolkende water. In de vroege morgen zei hij: ‘Papa, ik kan me niet meer vasthouden.’ Hij gleed zijn dood tegemoet in het ijskoude water. Zijn vader kon niks doen, omdat hij Jo in zijn armen had. Die nacht verloor ze ook haar moeder en drie zusjes. Tijdens de uitzending vertelde Jo hoe haar vader dit trauma nooit heeft kunnen verwerken. Ze zei: ‘Mijn vader heeft die verschrikkingen meegenomen in zijn graf. Je kunt een ramp overleven maar daarna op een stoel in de kamer alsnog sterven. Hij is door het weg te drukken alsnog verdronken.’ Dat was enorm indrukwekkend.” 

Gods liefde voor kinderen

Op een gegeven moment stopte je als presentator bij kinderprogramma’s. Hoe was het om dat achter te laten?
“Bij de NPO wilden ze jongere presentatoren, ik werd simpelweg te oud. Dat was toen ook goed, en ik vond het mooi om aan andere programma’s te gaan werken. Door de jaren heen heb ik kinderprogramma’s wel zien veranderen. Het geloofsaspect is kleiner geworden. In de tijd van Prinsen & Prinsessen was het nog mogelijk samen met de kinderen christelijke liederen te zingen op televisie. Dat wilde ik ook graag met het programma: een doorgeefluik zijn van Gods liefde voor kinderen. Meedoen was een ervaring die ze de rest van hun leven meenamen, en ze voelden zich daardoor ook verbonden met de EO.” 

Je vertrekt bij de EO. Wat ga je doen?
“Ik ga verder als freelancer in de media. Verder komt er volgend jaar een jeugdboek uit over drugs. Het is fictie, verweven met mijn eigen ervaring met een kind met een softdrugsprobleem. Daarnaast ben ik plannen aan het maken om weer het theater in te gaan. Het gaat erom dat ik verhalen kan blijven maken die ertoe doen en anderen verder helpen. Of dit nu voor televisie of internet is. Liefst doe ik dat voor hulporganisaties, maar ik houd de opties open. Als het maar over mensen gaat. Jong, oud, rijk, arm, met of zonder geloof. Hun verhaal zo vertellen dat het mij aan het eind van de draaidag niet meer loslaat, dat wil ik.” 

Vacature op het toilet

In de jaren 80 startte Ben Ketting zijn tv-carrière als muziekregisseur bij de NCRV, en zo rolde hij als afgestudeerde conservatoriumstudent de mediawereld in. Thuis bij zijn ouders op het toilet las hij in Visie een vacature voor een redacteur bij EO-kinderprogramma’s. Hij solliciteerde en werd aangenomen. “Destijds heb ik erg genoten van het programma Als je durft. Dan gingen we langs op scholen om met kinderen over zingevingsvragen te praten. ‘Bestaat God?’, ‘Waar komt het kwaad vandaan?’, en ‘Waar is de hemel?’ Toen kon dat nog op televisie, en dat was erg bijzonder.” 

Beeld: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons