Baby? Zo kom je ontspannen je kraamtijd door

De komende weken zijn pittig genoeg, dus gun jezelf een goede start

Vorige week ben ik bevallen van ons vijfde kind. We zijn ongelooflijk dankbaar voor ons nieuwe kleintje! Maar wat me toch – nu voor de vijfde keer – opvalt is dat zo’n eerste week allesbehalve ‘lekker ontspannen’ is als je er niet bewust voor kiest om het ontspannen te laten zijn.

Je wilt graag (samen) genieten van je baby, maar als je niet oppast, word je geleefd door eet- en slaapschema’s, een kraamverzorgster, verloskundigen, bezoek van familie en vrienden, eventuele andere kinderen die aandacht willen, aangifte doen, geboortekaartjes regelen en natuurlijk door het kleintje zelf!

Zo kun je wél een ontspannen kraamtijd beleven:

1. Luister naar je lijf

Je hebt maar één lichaam, dus het is van belang dat je er goed voor zorgt! Als jij het niet doet, wie doet het dan wel? Veel vrouwen hebben de neiging gewoon maar door te racen, alsof er niets gebeurd is. Maar juist deze week is het van belang dat je jezelf gunt om zoveel mogelijk bij te slapen. Je lichaam heeft het namelijk nodig én er is hulp. Vraag je kraamverzorgster of zij de kleine even in de gaten wil houden, zodat jij zelf wat slaap in kunt halen die je ’s nachts tekort komt.

Zorg dat je elke dag even frisse lucht krijgt – al is het maar heel even. Eet lekker veel fruit en groenten, zodat je lichaam zich weer sneller kan herstellen en alles goed op gang komt. Vraag anderen je aan te geven wat je nodig hebt, in plaats van zelf steeds weer op te staan om van alles te regelen. Dit is geen week om stoer door te gaan (tenzij het kan en je er blij van wordt), maar dit is jouw verwenweek!

2. Geniet bewust van je kraamtijd

Je pasgeboren baby groeit zo snel, dus geniet er heel bewust van – ook al heb je soms de eerste dagen of weken pijn. Als je focust op het wonder in je armen, wordt je ongemak en pijn vanzelf minder. Neem de tijd om (samen met je partner) naar je baby te kijken en hem of haar bewust te knuffelen. Geniet van al die willekeurige bewegingen en grappige gelaatsuitdrukkingen die je baby heeft. Neem niet alleen foto’s voor later, maar wees vooral zelf bewust aanwezig.

Als je je kind voedt, leg je telefoon dan weg en doe het met aandacht. Dat is zowel voor jou als voor je kleintje veel beter om te kunnen hechten aan elkaar. We zijn al zo vaak bereikbaar, zet die telefoon gewoon (een aantal uur per dag) uit en geniet van je kind. Juist dat bewust genieten, maakt je extra dankbaar en geeft zo’n enorme vrede en vreugde! Het is toch een Godswonder wat je in je armen hebt…? Als je dat aan je voorbij laat gaan, voel je je al snel geleefd en uitgeput.

3. Laat de boel de boel

Het is maar één week… Is het echt noodzakelijk om alles op orde te hebben? Maakt het uit of de kraamverzorgster de dingen precies zo doet zoals jij het zou doen? Moeten de geboortekaartjes per se deze week geregeld worden? Wat maakt het uit als mensen iets later weten dat je baby geboren is, zodat je nog even ongestoord (samen met je partner en je andere kinderen) kunt genieten van jullie kleintje?

Laat de boel de boel! Ontspan, haal adem en ontdek dat de wereld niet zal vergaan wanneer je alles even loslaat. Een ontspannen kraamweek geeft je een buffer voor de weken erna. De weken die komen kunnen nog pittig genoeg zijn, dus gun jezelf en je kleine een goede start!

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons