‘Atheïstische dominee’ Klaas Hendrikse overleden

‘God bestaat niet, hij gebeurt’

in Christelijk Nieuws

Ds. Klaas Hendrikse is dinsdag op 70-jarige leeftijd overleden. De controversiële Zeeuwse predikant ging in 2012 met emeritaat, nadat hij 28 jaar predikant was van de remonstrantse-vrijzinnige gemeente in Middelburg. Hij werd bekend als ‘de atheïstische dominee’.

Hendrikse werd geboren in 1947 als zoon van een dierenarts in de Alblasserwaard, en groeide op in een niet-gelovig gezin. Aanvankelijk koos hij voor een commerciële carrière, tot hij in 1977 theologie ging studeren aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Daarna werd hij predikant.

In 2006 kwam hij in de media met zijn onthulling dat hij niet gelooft dat God bestaat, maar dat God iets is wat gebeurt. Zijn opmerkingen zorgden voor veel ophef. In 2007 publiceerde hij hierover een boek, Geloven in een God die niet bestaat. In het boek legt hij uit dat je niet in het bestaan van God hoeft te geloven om in God te kunnen geloven.
In 2011 verscheen zijn boek God bestaat niet en Jezus is zijn zoon.

'Ik ben een gelovige atheïst'

In 2007 zei hij in de Volkskrant dat wat in de kerk God genoemd wordt, wat hem betreft betere heidense dan bijbelse papieren heeft. "Kijk maar in de oudste bijbelboeken: God bestaat niet, God is geen schepper, dood is dood. Alle hiernamaals- en scheppingsvoorstellingen zijn van later."
En: "Het niet-bestaan van God is voor mij geen beletsel, maar een voorwaarde om in God te geloven. Ik ben een gelovige atheïst. God is voor mij niet een wezen, maar een woord voor wat er tussen mensen kan gebeuren. Iemand zegt bijvoorbeeld tegen je: ‘Ik laat jou niet vallen’, en maakt die woorden waar. Noem dat maar gerust God."

Klaas Hendrikse wordt op 3 juli begraven in Middelburg.

Beeld: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons