Wij staan achter Israël!

Blog van Andries Knevel

‘Nou, nou, kan het niet iets minder?’ zegt u misschien bij het lezen van de titel van deze column. Maar de tekst 'Wij staan achter Israël' sierde talloze auto’s in juni 1967 tijdens de Zesdaagse Oorlog.

Nederland stond in dat jaar massaal achter Israël, dat kleine landje dat door vijf Arabische legers verpletterd dreigde te worden. Tijdens een van de vele herdenkingsmomenten rond het zeventigjarige bestaan van Israël, vroeg ik me af of ik nu ook zo’n sticker op mijn auto zou plakken, indien Israël weer aangevallen zou worden. Ik hoefde niet lang na te denken. Het antwoord is volmondig: ja!

Wat is dat toch, die liefde voor Israël? Of iets persoonlijker: waarom ervaar ik zo’n enorme band met volk, land en staat? Ik denk dat er drie redenen zijn.
In de eerste plaats is er in de reformatorische traditie altijd een grote liefde voor het Joodse volk geweest, met veel verwachting over een toekomstige bekering. Hier raken deze traditie en de evangelische beweging elkaar. Zelf kom ik uit een bevindelijk nest, nou, dan weet je het wel.

In de tweede plaats is er dat terechte schuldgevoel over wat het christelijke Westen het Joodse volk tijdens de Holocaust heeft aangedaan.
En in de derde plaats voel ik plaatsvervangende trots als ik zie hoe Israël zich weert tegen de Arabische vijanden en hoe dit land zich heeft opgewerkt tot de derde hightech-staat van de wereld.

Terwijl de Arabische landen elkaar de tent uitvechten, groeit en bloeit Israël. Maar... Ja, ik voel hem aankomen. Op individueel vlak voel ik bekommernis met zo veel goedwillende Palestijnen. Ik ontmoette ze op de Westbank en in de Gazastrook en proefde hun uitzichtloosheid. De christenen onder de Palestijnen ervaren met de dag meer druk en verlaten in groten getale het gebied.

Maar stel. Stel nu eens dat het Palestijnse leiderschap wél was ingegaan op de verregaande concessies van Israël in 2000 en 2001? Ach, zal het daar ooit een beetje vrede worden? Maar die sticker, ja, die sticker plak ik op mijn auto.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons