Wees niet bang: er komt echt geen ambtenaar aan de deur

Blog van Tijs van den Brink

Zelden stuurde ik mijn vrouw meer appjes met de tekst ‘Ik houd van je!’ dan twee weken geleden, toen ik met de collega’s van NieuwLicht een uitzending maakte over scheiden.

Ik was op stap in een wijk waar veel wordt gescheiden en sprak daar met een hypotheekadviseur, een dominee, iemand van de kinderopvang en een maatschappelijk werkster.

Wat een doffe ellende en rauw verdriet komt er dan langs. De cijfers kende ik natuurlijk wel, maar de verhalen doen veel meer pijn. Kinderen die zich verscheurd voelen en hun ouders nooit meer samen zien, vaders die hun kinderen niet meer ontmoeten, moeders die in de armoede belanden, echtelieden die zich bedrogen voelen.

Kernvraag in de uitzending was de vraag of de overheid kan/mag/moet helpen bij het terugdringen van echtscheidingen. Nu de uitzending geweest is, kan ik het wel zeggen: ik ben daar erg voor. Iedereen die iets kan bijdragen om deze ellende te voorkomen, zou dat moeten doen, vind ik, dus de overheid ook.

Wees niet bang! Er komt echt geen ambtenaar aan de deur die zegt ‘U mag niet uit elkaar!’ Want inderdaad, daar gaan mensen anno 2018 gelukkig zelf over. Maar wat is er tegen een telefonische hulplijn voor mensen met relatieproblemen? Vera Bergkamp, kamerlid voor D66, sprak zich daar in NieuwLicht tegen uit, met als argument: “Dat is geen overheidstaak.”

Haar tegenstrever in de uitzending, scheidingsonderzoeker Bregje Dijksterhuis, deed een veel verdergaand voorstel: mensen die willen scheiden, moeten voordat de scheiding wordt uitgesproken verplicht een half jaar uit elkaar. Om te ervaren hoe het is om niet meer samen te zijn, hoe het is om de kinderen maar de helft van de tijd te zien, hoe het is om met veel minder geld rond te komen.

Ik snap dat het irritant is als je door wilt met je leven. Een flitsscheiding klinkt aanlokkelijk als je er helemaal klaar mee bent. Maar een van de dingen die mij bij blijft van deze week, is dat het ontzettend moeilijk is om van tevoren te overzien wat het betekent om gescheiden te zijn. Als zo’n tijdelijke scheiding helpt om daar een realistischer beeld van te krijgen, ben ik ook hier voor.

Trouwens, voor wie zich zorgen maakt: mijn vrouw appte af en toe best iets aardigs terug!

Beeld: Shutterstock

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons