Waar steek jij je nek voor uit?

'Visie' over Verzet in de Tweede Wereldoorlog

Rood, wit en blauw… even wapperden op Koninginnedag lakens in de vaderlandse kleuren aan mijn oma’s waslijn. Vandaag de dag niet zo bijzonder, maar midden in de Tweede Wereldoorlog iets wat je de kop kon kosten.

Op aandringen van mijn opa werd de daad van klein verzet snel weer tenietgedaan. Veel Nederlanders keerden zich in de oorlogsjaren tegen de bezetter. En, hoewel het nu voor mij makkelijk praten is: veel Nederlanders deden uit angst ook niets, of sloten zich zelfs bij de Duitsers aan.

De 99-jarige Betty Bausch-Polak wist dat ze als Joodse niet veilig was. Deze week vertelt ze in Visie hoe ze de oorlog overleefde. Elk jaar wordt het aantal ooggetuigen dat zijn of haar verhaal nog kan doen kleiner. Juist daarom staan we als Visie stil bij deze donkere periode. We zochten ook uit hoe het eigenlijk zat met het verzet in Nederland. Was het ook effectief?

Verhalen over de Tweede Wereldoorlog blijven belangrijk. Wanneer we onze geschiedenis kennen, kunnen we betere keuzes maken voor de toekomst. Dan kan de vraag wat je zelf zou doen zomaar ineens actueel zijn. Niet of we ook rood-wit-blauw aan de waslijn hangen, maar wel: waar steken we onze nek voor uit? 

Bekijk de vlog over Visie deze week:

Nog geen Visie-abonnee? Probeer Visie nu met een prachtig aanbod!

Beeld: Shutterstock

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons