Uniek gesprek met koningin Elizabeth

Zaterdag, NPO 2, 19.10 uur

Zaterdag zendt Blauw Bloed (EO) een bijzondere documentaire uit: The Coronation. Een uniek gesprek met de Britse koningin Elizabeth over de dag waarop zij tot koningin werd gekroond.

2 juni 1953 was een enorm koude dag. In de 16 maanden ervoor was zorgvuldig nagedacht over hoe de ceremonie er precies uit moest komen te zien. Nu was het eindelijk zover: in de Westminster Abbey werd koningin Elizabeth gekroond tot vorstin van het Verenigd Koninkrijk. Het was voor het eerst dat zo'n grote gebeurtenis live op televisie werd uitgezonden. Hierdoor konden duizenden mensen er getuige van zijn.

Jubileum

De documentaire The Coronation werd gemaakt ter gelegenheid van het 65-jarig regeringsjubileum van de koningin, en werd al in januari op de BBC uitgezonden. Hierin blikt koningin Elizabeth terug op de dag van de kroning. Dat doet ze samen met koningshuisexpert en historicus Alistair Bruce, die al veel koninklijke gebeurtenissen van commentaar voorzag, zoals het huwelijk van prins William en zijn vrouw Catherine. Ook adviseerde hij bij films als The King’s Speech uit 2010 over de historische feiten.

'Dan breekt je nek'

De documentaire biedt veel interessante achtergrondinformatie, bijvoorbeeld over de olie waarmee koningin Elizabeth werd gezalfd. Bovendien is het bijzonder om de koningin in gesprek te zien met Bruce, vooral omdat het protocol voorschrijft dat hij geen vragen mag stellen. Bruce maakt opmerkingen, of reageert op de dingen die zij zegt. Zo legt de koningin uit dat het heel belangrijk is om je hoofd stil te houden. “Je kunt niet omlaag kijken tijdens het voorlezen van de speech, maar moet de toespraak omhooghouden. Want als je dat wel doet, breekt je nek. Dus er zijn wel wat nadelen aan kronen, maar aan de andere kant: het zijn ook best belangrijke voorwerpen.”

Bekijk hier vast een aantal fragmenten van The Coronation.

The Coronation

Zaterdag 2 juni, 19.10 uur, NPO 2

Beeld: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons