Schrijver Raymond van de Klundert (Kluun) in ‘De Kist’

‘Ik sluit niet uit dat er meer is dan wij denken’

in Mediatips

Raymond van de Klundert heeft er geen moeite mee om over de dood en over begrafenissen te praten, maar de kist die Kefah meenam, moet wel buiten blijven staan. Hij roept te veel herinneringen op.

Lange tijd was schrijver Raymond van de Klundert, beter bekend als Kluun, de meest gevierde én verguisde weduwnaar van Nederland. Van zijn boek Komt een vrouw bij de dokter, over de ziekte en het overlijden van zijn eerste vrouw, werden wereldwijd 1,2 miljoen exemplaren verkocht. Van de Klundert beschrijft in deze bestseller hoe hij de borstkanker van zijn geliefde ontvlucht door zich in het nachtleven te storten, totdat de liefde in het aangezicht van de dood overwint.

Een gezellige begrafenis

Bij de begrafenis van zijn eerste vrouw, sprak Raymond freudiaans over ‘de bruiloft’. “Er zat ook iets gezelligs aan. Ze wilde ook dat het een feest werd – natuurlijk een feest met tranen en emoties. En gek genoeg had het wel iets gezelligs.” Toch mag de kist die Kefah meeneemt, wat hem betreft buiten blijven staan. Want bij het zien van een kist met schroeven erop, moet hij altijd terugdenken aan het huis en de kamer waar zijn vrouw opgebaard heeft gelegen. “In die kamer heb ik later mijn boek geschreven. Ik zie haar nog in die kist naar buiten worden gedragen – zeventien jaar geleden. Ik vind het iets te luguber; zo gezellig is het ook weer niet.”

Angst voor de dood

Zelf is Raymond van de Klundert niet meer bang voor het einde, sinds hij zijn vrouw met een gelukzalige glimlach de dood in zag gaan. De schrijver heeft geen idee wat er daarna komt. "Het is natuurlijk leuker om als ziel terug te kijken, dan te eindigen in een gat in de grond. Ik sluit niet uit dat er meer is dan we denken."

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons