Schrijver Johan Lock te gast in ‘EO Onderweg’

‘Ik ben helemaal klaar met kerken die continu ‘namens God’ praten’

in Mediatips

Johan Lock is de auteur van het boek De erfenis van Adriaan, waarin hij de opkomst en ondergang van een geloofsgemeenschap beschrijft. In het verhaal verwerkte hij zijn eigen belevenissen in De Kandelaar, de kerk waarin hij opgroeide. Presentator Elsbeth Gruteke gaat in het radioprogramma Onderweg met Johan in gesprek.

De erfenis van Adriaan (oktober 2017) is een roman die is gebaseerd op het leven van Johan, die opgroeide in pinkstergemeente De Kandelaar. Deze kerk – die door zijn oom geleid werd – beleefde in de jaren zeventig en tachtig een enorme groei in Nederland. Eind jaren negentig kwam daar een abrupt einde aan, toen bleek dat Adriaan zijn macht misbruikt had. Veel vrouwen waren daar slachtoffer van geworden. De gemeente viel uiteen en een deel van de mensen keerde het geloof de rug toe.

Breken met de kerk

Toen de bom barstte, brak er ook iets bij Johan en zijn vrouw. Ze hadden een eenvoudig en oprecht geloof, maar kwamen er niet uit hoe God dit allemaal had kunnen laten gebeuren. Ze overwogen naar een andere kerk te gaan, maar dat leidde tot niets. Johan is inmiddels helemaal klaar met kerken die continu ‘namens God’ praten, en die het allemaal zo goed weten.

Veranderingsproces

Voordat de gemeente uiteenviel, was er al een veranderingsproces bij Johan gaande. Waar alles in De Kandelaar op de verticale relatie met God gericht was, hield hij zich meer met het ‘horizontale’ bezig. Hij wilde meer naar andere mensen omzien, en stak liever de handen uit de mouwen.

Belangrijk voor zijn eigen verwerking

Met het boek wil Johan iets aan zijn kinderen – die niet met het geloof zijn opgevoed – duidelijk maken over zijn jeugd en de familie waar hij uitkomt. Het schrijven is ook belangrijk geweest voor zijn eigen verwerking van het debacle van De Kandelaar.

Beluister de podcast hier.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons