Schrijfster Renate Dorrestein overleden

'Misschien wachten we elkaar bij de hemelpoort wel op met jonge jenever en zware shag.'

Schrijfster Renate Dorrestein is overleden. Haar uitgeverij Podium heeft dat bekendgemaakt. Ze leed aan slokdarmkanker en overleed vrijdagavond in het bijzijn van haar dierbaren in haar woning in Aerdenhout. Dorrestein is 64 jaar geworden.

Volgens haar uitgever verliest de Nederlandse literatuur "een van haar meest gedreven en beste schrijvers, al zullen haar romans nog langdurig voortleven".

In oktober 2011 was Renate te gast in een aflevering van De Kist. Ze had toen geen enkele moeite om te praten over de dood. Ze accepteerde al volledig dat ze in de herfst van haar leven was. Vijftigplussers die blijven steken in wat het leven tot nu toe was, een opgaande lijn, komen van een koude kermis thuis, was haar relativerende boodschap.

Tekst loopt door onder video.

Maar in een hoekje de dood afwachten, was aan Renate niet besteed. Ze genoot volop van haar leven. "Ik denk dat ik nu veel meer geniet dan toen ik jonger was, omdat nu de vergankelijkheid meespeelt. Ik heb geen verlanglijstje meer zolang als mijn arm."

De zelfmoord van haar zusje vervulde haar soms met zorg. Want: heeft ze zich niet buiten een bepaalde orde geplaatst nu ze het geschenk dat het leven is, heeft afgewezen? Ook haar overleden beste vriendin Liesbeth speelde een grote rol in haar leven. "Ik hoor nog steeds haar stem die mij toespreekt: 'Renaatje, je moet wel voor jezelf opkomen!'"

"Ik hoop na mijn dood iedereen weer tegen te komen die ik nu mis. Misschien wachten we elkaar bij de hemelpoort wel op met jonge jenever en zware shag."

Renate wordt donderdag, op Hemelvaartsdag, in besloten kring begraven.

Geschreven door:

Miriam Duijf

Redacteur

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons