Oud-Toppoppresentator Ad Visser in 'De Kist'

Het absurde verhaal over de dood van zijn moeder

in Mediatips

‘Dwarstrogalleshinne.’ Ofwel: dwars door alles heen. Die leus schrijft voormalig Toppoppresentator en singer-songwriter Ad Visser op, in de eerste aflevering van het nieuwe EO-seizoen De Kist. Het absurde verhaal over de dood van zijn kleurrijke moeder was opvallend.

De weg naar het einde gaat volgens Visser namelijk gepaard met lijden. Hij maakte dat van dichtbij mee toen zijn kleurrijke, creatieve moeder op sterven lag. Ze was de macht over de taal verloren. Het enige wat ze nog kon uitbrengen, was "motorboot”. Daarna stierf ze. “Dat vond ik zo mooi, er waren namelijk geen losse eindjes meer, alles was al doorgesproken,” zegt Visser. “Volledig mysterieus, absurd, bizar, onbekend, geweldig,” vertelt hij aan presentator Kefah Allush.

Het slotwoord van zijn moeder raakt in alle absurditeit aan het mysterie van het leven. Omdat we nooit een stap dichter bij dat mysterie zullen komen, is de dood een avontuur met onbekende uitkomst, stelt hij. "Het enige wat je kunt zeggen, is dat de geest verstuift. Stof gaat over in andere stof. En dat gaat overal doorheen. Dwarstrogalleshinne!"

Andere gasten komend seizoen in De Kist zijn Raymond van de Klundert (Kluun), Lenette van Dongen en Carry Tefsen.

De Kist, zondag 6 mei, 23.45 uur, NPO 2

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons