‘Opwekking, daar regent het toch altijd?’

5 vooroordelen over Pinksterconferentie onderzocht

‘Veel te charismatisch.’ ‘De hele dag door zingen.’ ‘Altijd regen.’ Over de Pinksterconferentie van Opwekking bestaan nogal wat vooroordelen. Visie verzamelde er vijf en ging zaterdag op onderzoek uit in Biddinghuizen.

1. ‘Daar regent het toch altijd?’

Het regent niet, het miezert. Op het parkeerterrein drinkt een echtpaar in hun auto nog even een bakje koffie voordat zij uitstappen. Anderen grijpen naar hun paraplu’s. De meeste bezoekers trotseren de weersomstandigheden echter en gaan – zelfs regelmatig in korte broek – op weg naar het terrein waar de conferentie plaatsvindt.

2. ‘De hele dag door zingen’

De grootste stroom mensen loopt vanaf het parkeerterrein rechtstreeks naar het hoofdterrein waar in de tent achter het bekende grote kruis de dienst plaatsvindt. En inderdaad: er wordt veel, heel veel gezongen. Het eerste uur gaat vrijwel volledig aan zang op. Reyer van Drongelen heeft de leiding. Hij bidt tussen de liederen door en ook Ruben Flach, directeur van Opwekking, doet een gebed. Vervolgens neemt Edgar Holder, voorganger van de Levende Steen Gemeente in Spijkenisse, het woord.

Holder spreekt over de school van de Heilige Geest. Als we geen band opbouwen met de Heilige Geest, slaan we de plank mis, is zijn boodschap. “Je moet niet alleen bidden tot God de Vader en de Here Jezus, maar ook tot de Heilige Geest. Hoe kun je anders een band opbouwen met Hem? En hoe kun je Jezus anders leren kennen? Jezus zegt over de Geest: ‘Hij zal u leren.’”

Over zingen gesproken – Holder zingt niet alles in Biddinghuizen van harte mee. “We zongen net ‘Laat Uw kracht zien.’ Maar dat hoeven we helemaal niet te zingen, want God zegt: ‘Laat Mijn kracht zien!’ Hij zit binnen in je.” En met beide handen aan zijn mond: “God kan praten!”

Nee, er wordt dus niet alleen maar gezongen op Opwekking.

3. ‘Daar lopen charismatische types de hele dag in tongen te spreken’

Dini Kolkman uit Holten bekijkt op een bankje voor de grote tent de vooroordelen die Visie op een rij gezet heeft en slaat aan op deze oneliner. “Onzin,” stelt ze. “Ik praat weleens in tongen, maar niet de hele dag. En er is hier juist een heel grote verscheidenheid aan mensen.” Met haar man en kinderen bezoekt ze Opwekking ieder jaar. Ze kamperen in een stacaravan iets verderop. “De sfeer is goed hier. Vind je het geen wonder dat zoveel gelovigen uit verschillende kerken bij elkaar zijn?”

4. 'Opwekking is omgekeerd Pinksteren: samenklonteren in plaats van de wereld ingaan'

“Dit is wel een gevaar,” meent Dini. “Hoe houd je vast wat je hier meekrijgt en hoe deel je dat weer uit? Samenklonteren is inderdaad een risico. We moeten de wereld in! Die preek van Edgar Holder was me uit het hart gegrepen. We kunnen veel meer van het Evangelie laten zien dan we nu doen.”

“Maak van dat ‘in plaats van’ maar ‘om’,” glimlacht een man van middelbare leeftijd iets verderop. Zijn naam mag niet vermeld worden. “Ik heb vanwege een echtscheiding een moeilijke tijd achter de rug en ben hier nu met wat vrienden. Twee jaar geleden was ik hier in heel andere omstandigheden, dus er komen wel wat herinneringen boven.”

Toch weet hij dat hij na Pinksteren weer “opgeladen” zal zijn door Opwekking. “En je bent er even uit, dat is ook fijn. Binnenkort ga ik naar de themaconferentie ‘Waarom grijpt God niet in?’ van Vrij Zijn. Die vraag is me uit het hart gegrepen. Ook vanmorgen kwam die vraag naar voren in de preek van Holder. Waarom gebeurt er zo weinig? Tegelijk weet ik dat God erbij is, hoor. Ook in mijn scheiding. Maar ik heb lang geworsteld met de vraag waarom Hij het niet heeft kunnen voorkomen…”

Zoveel geluid, zoveel mensen, het zijn te veel prikkels voor mij

5. ‘Mij veel te massaal’

Iets verderop loopt Jeanine. Ze is hier voor het eerst, als een van de honderd vrijwilligers van kindsponsor-organisatie Compassion, en ze heeft niet veel tijd. Toch wil ze wel even reageren op deze quote. “Veel te massaal, inderdaad,” vindt ze. “Ik houd wel van conferenties, maar dan is duizend bezoekers voor mij toch wel de max. Vanmorgen zag ik op de grote schermen gedeelten van de dienst. Nou, ik krijg al hoofdpijn als ik daar naar kijk. Zo veel geluid, zo veel mensen, het zijn te veel prikkels voor mij.”

Toch zou ze een volgend jaar wel weer eens naar de conferentie willen, gewoon als bezoeker. “Maar dan ga ik heel gericht naar bepaalde seminars, gewoon een dagje.”

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons