Ophef over antisemitische uitspraken Palestijnse premier

'Mahmoud Abbas is doordrenkt van antisemitisme'

De Palestijnse president Mahmoud Abbas is in opspraak geraakt na een reeks antisemitische uitspraken. Hij deed deze tijdens een toespraak in Ramallah, bij een bijeenkomst van de Palestijnse Nationale Raad. Dat schrijft The Jerusalem Post.

De premier zei onder meer dat de Holocaust niet is ontstaan door antisemitisme, maar door het gedrag van de Joden zelf. Volgens hem had de Jodenvervolging niets met religie te maken, maar met “hun sociale rol met betrekking tot woekerpraktijken en banken”.

Ook beweerde de premier dat de Joden die Israël stichtten geen echte Joden waren, maar afstammelingen uit het Rijk der Chazaren. Dat zijn de afstammelingen van Turks nomadenvolk.

Doordrenkt

Met name vanuit Israël is flinke kritiek gekomen op de uitspraken van Abbas. The Jerusalem Post citeert de verklaring van Naftali Bennett, de Israëlische minister van Onderwijs en Diasporazaken: “Abbas’ lichaam is doordrenkt van antisemitisme, van hoofd tot teen. Hij vervolgt de traditie van zijn voorgangers, de Grootmufti (Amin al-Husseini, red.), en Arafat, een aardsmoordenaar van Joden.”

Ook geeft de krant een felle reactie weer van de Israëlische staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, Tzipi Hotovely. “The Holocaust-negerende Mahmoud Abbas onthulde in het Arabisch wat hij in het Engels verbergt: dat hij het hoofd is van hen die anderen opruien vanwege het bestaan van de Joodse Staat in het land van Israël."

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons