Ontslagen, wat nu?

Tips van christentherapeut Carianne Ros

Ontslag komt bij de meeste mensen hard aan, zeker wanneer het onverwacht is. Deze tips helpen je de eerste tijd door te komen.

Ontslag maakt vaak veel bij mensen los. Neem daarom de tijd om stil te worden. Vraag je af wat er door je heengaat. Voel je je aan de kant gezet? Afgewezen? Boos? Verdrietig? Bang? Of misschien (ook) opgelucht? Ben je blij dat er nieuwe mogelijkheden ontstaan?  

Stilte en reflectie na ontslag

Stil zijn en reflecteren geeft je de mogelijkheid uit je eigen kader te stappen en vanuit een soort helikopterview naar de situatie te kijken – zeker als je dit biddend doet! Natuurlijk maakt ontslag emoties bij je los en het is ook goed en belangrijk daar ruimte voor te maken. Maar vergeet niet wie je echte Baas is: God zelf. Hij heeft jouw leven nog steeds in Zijn handen en kan jouw ontslag integreren in het plan dat Hij voor je leven heeft. Misschien wilde Hij allang dat je je baan zou opzeggen, omdat Hij graag wilde dat je andere dingen zou gaan doen. Maar ja… die hypotheek hè? Ontslag is soms ontzettend pijnlijk en moeilijk, maar het geeft ook weer nieuwe kansen om (nóg meer) op God te vertrouwen.

Ontslag en jouw identiteit

Alles wat God mooi en goed bedacht heeft, wil de duivel graag kapotmaken. Hij is altijd op zoek naar middelen om mensen van God af te drijven. Eén daarvan is dat hij ons graag ‘helpt’ onze identiteit te laten bepalen door wat we doen. Veel mensen voelen zich ‘iemand’, wanneer ze kunnen vertellen over hun werk en wat ze daarin allemaal presteren. Ze halen waardering uit hun werk en hun prestaties, en lijken te vergeten dat ze ook waardevol en kostbaar zijn zónder dat werk.

De duivel wil ons dan ook graag laten geloven dat werk het allerbelangrijkste is in ons leven. We moeten vooral hard werken, veel werken, veel presteren, geld verdienen, macht vergaren, veel dingen kopen en een hogere hypotheek nemen, zodat we nóg meer gaan (moeten) werken om alles te kunnen betalen. Zo worden we vanzelf van die overspannen ratjes die maar in een kooitje blijven rondrennen, zonder dat we weten wat we nu eigenlijk aan het doen zijn.

Besef dat je Gods geliefde kind bent: Hij houdt van je om wie je bent, niet om wat je doet. Laat je identiteit bepalen door Christus. Dan zal het ontslag je niet uit je evenwicht kunnen brengen, omdat je beseft dat jouw Rots niet afhankelijk is van betaald werk.

Blijf na ontslag aan het werk

In Gods ogen is werk heel anders dan in de ogen van de wereld. Het lijkt wel of werk alleen telt wanneer je ervoor betaald krijgt. Maar vanuit Gods perspectief is alles wat je doet belangrijk. Hij wil vooral dat je leeft vanuit liefde en dat je dus de dingen die je doet, uit liefde doet. Veel mensen werken gewoon omdat ze geld nodig hebben en beseffen helemaal niet dat ze daarmee een kostbaar geschenk van God in hun leven missen.

Werk is geen onderdeel van de zondeval, het was er al ín het paradijs, vóórdat de zonde haar intrede deed. Werken (in afwisseling met rust) is goed voor de mens! Dus: voorkom dat je depressief op de bank gaat zitten, maar ‘doe wat je hand vindt om te doen’ (Prediker 9:10) en wees dankbaar voor de tijd die je nu hebt voor andere dingen. Luister naar Gods stem in je hart en vraag Hem hoe Hij graag wil dat je je tijd besteedt.

Beeld: Shutterstock

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons