Nederlandse PopUpkerken halen geld op voor moskeeën

'We willen duidelijk maken dat Pegida niet het Nederlandse volk vertegenwoordigt'

in Christelijk Nieuws

De zogeheten Nederlandse PopUp-kerken organiseren een ludieke sponsoractie voor moskeeën. Dat doen ze als reactie op de aangekondigde protesten door de extreemrechtse groepering Pegida.

Van 4 tot en met 8 juni is Pegida van plan iedere avond in een andere stad voor de deur van een moskee een barbecue met varkensvlees te organiseren. Als tegenactie hebben de PopUpkerken de website Ramadansponsortour.nl gelanceerd. Hier kunnen mensen de moskeeën sponsoren waar Pegida gaat demonstreren.

Dat kan op verschillende manieren: door een bepaald bedrag per aanwezige Pegida-demonstrant toe te zeggen, per stuk barbecuevlees te sponsoren of geld te betalen voor ieder kwartier dat de protest-barbecue duurt. De opbrengst van deze ‘sponsoractie’ wordt gedoneerd aan de moskee: hoe meer pegida-demonstranten komen opdagen, hoe hoger het bedrag.

Bedreigend

Een van de initiatiefnemers is de Amsterdamse theoloog en activist Rikko Voorberg. “We zijn helemaal voor vrijheid van meningsuiting," zegt hij. "Maar in een tijd waarin islam-argwaan een politieke vanzelfsprekendheid is geworden, vinden wij het belangrijk duidelijk te maken dat Pegida niet het Nederlandse volk vertegenwoordigt.”

Matthias de Poorte van de PopUpKerk in Arnhem: “Het moet erg bedreigend voelen om in je feestmaand boze stemmen te horen en de brandlucht van barbecues te ruiken tijdens het avondgebed. Daar moeten we iets tegenoverstellen.”

De PopUpKerken, die onregelmatig zondagse bijeenkomsten organiseren in een aantal grote steden, hebben vaker acties georganiseerd, zoals Light for Syria en We Gaan Ze Halen.

Beeld: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons