Meer hulpvragen bij Reformatorisch Meldpunt

Aantal meldingen stijgt met 25 procent

Het Reformatorisch Meldpunt werd opgericht om het taboe rondom seksueel misbruik in de reformatorische gemeenschap te doorbreken. Mensen kunnen via de website anoniem chatten, WhatsAppen of mailen met een vrijwilliger. Afgelopen jaar kreeg het meldpunt ruim driehonderd hulpvragen, een stijging van 25 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

Hoe verklaart u de stijging van het aantal meldingen?
Voorzitter Berna van der Zouwen: “In de afgelopen twee jaar is het meldpunt bekender geworden. Een andere oorzaak is de #MeToo-beweging die vorig jaar veel aandacht heeft gekregen. Als mensen regelmatig over het melden van seksueel misbruik lezen, draagt dat er positief aan bij dat ze dat zelf gaan doen bij ons meldpunt.”

Wie melden zich bij jullie?
“Het is opvallend dat veel slachtoffers contact hebben opgenomen. Voor hen is het de grootste stap om hierover te gaan spreken. In de meeste gevallen wordt als dader een vader of neef genoemd. En ook al ligt het minder in de lijn der verwachting, soms zijn het ook vrouwen. We praten met de slachtoffers, of denken mee in het zoeken naar de juiste professionele hulp. Daarnaast melden zich regelmatig omstanders die in hun omgeving met misbruik te maken krijgen. Zij kunnen bijvoorbeeld vermoedens hebben en vragen zich af of dit terecht is. Ook komt het voor, zij het heel sporadisch, dat de dader zelf contact met ons opneemt.”

Omdat omstanders op afstand staan, vinden ze het lastig misbruik te melden

Jullie willen gaan inzetten op het voorkomen van seksueel misbruik. Hoe?
“We willen vooral aandacht besteden aan het signaleren. Omstanders die op afstand staan, vinden het lastig misbruik te melden. Ze weten niet hoe ze het moeten aanpakken of zijn bang dingen verkeerd te zien. Daarom gaan we bijvoorbeeld veel gestelde vragen met antwoorden op de website plaatsen, zodat mensen daar ook kunnen vinden wat ze zoeken.”

Beeld: Unsplash

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons