Martinuskerk Cuijk in gebruik als escaperoom

‘Creatieve en moderne manier om mensen te interesseren voor de kerk’

in Christelijk Nieuws

Maak van je kerk een escaperoom, moeten ze in het Noord-Brabantse Cuijk gedacht hebben toen het kerkbestuur zich afvroeg hoe ze nieuw publiek kon trekken. En daarom kun je sinds kort in de Martinuskerk in Cuijk terecht voor ‘Church Escape’.

Een ‘escaperoom’ is een populaire activiteit waarbij je je met een groep laat opsluiten in een ruimte, waaruit je alleen kunt ontsnappen door puzzels en raadsels op te lossen.
“Zo proberen we een ander, jonger publiek uit te nodigen onze kerk vanbinnen te bekijken,” zegt Piet van de Koolwijk, vicevoorzitter van het kerkbestuur in De Gelderlander.

De Martinusparochie kampt zoals veel parochies met teruglopend kerkbezoek en dalende inkomsten. Vorig jaar ontving de kerk bijna 5.000 euro minder aan kerkelijke bijdragen van parochianen dan in 2016.

Niet op heilige plekken

Pastoor Lamers vindt de activiteit prima passen in de kerk van nu. “Zo willen we toch vernieuwend zijn. Dit biedt ons tegelijk de mogelijkheid een extraatje te verdienen.”
Het eerste escaperoom-weekend leverde het kerkbestuur duizend euro op. De tweede staat gepland in juni en is al volgeboekt. De initiatiefnemers houden rekening met wanneer er kerkdiensten zijn, en geven aan dat ze niet op heilige plekken als het altaar komen.

‘Heel creatief’

Het bisdom in Den Bosch juicht de creativiteit van de Martinusparochie in Cuijk toe. “Zo'n escaperoom, met een spel over de kerk en het geloof, is een heel creatieve en moderne manier om mensen te interesseren voor de kerk,” aldus een woordvoerder.

Eerder werd de kelder van de Arminiuskerk in Rotterdam al gebruikt als escaperoom.

Beeld: Wikimedia

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons